placeholder

‘Je hoeft bij ons geen façade op te houden’

“Mensen die net te horen hebben gekregen dat er sprake is van Alzheimer of een andere vorm van dementie voelen zich snel buiten de samenleving staan. Daarom vinden ze het fijn om lotgenoten te ontmoeten.”

‘Je hoeft bij ons geen façade op te houden’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Leiden
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
85.000,=

“De een zit in zak en as en de ander wil zoveel mogelijk steun krijgen en meedoen. Ze kunnen beiden terecht bij ons Odensehuis."

Ook mensen die een vermoeden hebben, dat er iets aan de hand is of die zelfs nog niet bij de huisarts zijn geweest, kunnen vrijblijvend met iemand praten. "We zijn een laagdrempelig inloopcentrum voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun naasten. Iedereen is welkom.”

Hetzelfde schuitje

Aan het woord is Jacqueline Koster, coördinator Odensehuis Leiden en omgeving. Ze is druk bezig met het realiseren van het speciale inloopcentrum waar mensen elkaar ontmoeten en informatie kunnen krijgen.

“Ik heb een kijkje genomen in het Odensehuis in Amsterdam, die ons als huis heeft ‘geadopteerd', dus we krijgen goede ondersteuning. Het was zo mooi om te zien hoe iedereen met elkaar omgaat. Er heerst openheid. Niemand hoeft een façade op te houden, want iedereen zit in hetzelfde schuitje.”

Locatie

“Ook wij willen een plek creëren waar mensen zichzelf kunnen zijn. We hebben nu een locatie die door de (toekomstige) bezoeker wordt ingericht en vormgegeven. We mogen in een bestaand pand van Stichting Radius Welzijn, die het initiatief nam voor dit project. Maar het Odensehuis is van iedereen. We willen zo onafhankelijk mogelijk opereren.”

Samen optrekken

Volgens Jacqueline geeft de doelgroep aan het fijn te vinden om lotgenoten te ontmoeten voordat ze zorg nodig hebben. “Als je in een vroeg stadium een plek hebt waar je mensen ontmoet, kun je samen optrekken. We zijn een plek voor iedereen die met dementie in wat voor vorm dan ook te maken heeft. Dat kan ook een kleinkind zijn. Mantelzorgers mogen gewoon mee. We willen hen ook met elkaar in contact brengen.”

Vrijwilligers

Het huis draait op vrijwilligers. “Die krijgen speciale trainingen, want je hebt te maken met een bepaalde doelgroep. En als vrijwilliger moet je het ook mooi vinden dat mensen nog zoveel mogelijk zelf doen. We gaan niet betuttelen. Dus we mikken erop om mensen zoveel mogelijk te laten en alleen te faciliteren als het nodig is. Mantelzorgers kunnen trouwens ook vrijwilliger zijn.”

Activiteiten

De bezoekers kunnen straks meedoen aan allerlei activiteiten. “Die stemmen we af op de participanten. Wat willen zij? In andere huizen zie je veel aandacht voor muziek, culturele activiteiten en buitenactiviteiten. Het uitgangspunt wordt wel altijd samen koffie drinken of lunchen. Van daaruit kan er van alles ontstaan."

"Wat ons betreft is er veel mogelijk en helpen we met het realiseren van de plannen van de participanten. Als mensen bijvoorbeeld willen schilderen, dan doet we dat.”

Lotgenoten

“Mogelijk worden deze mensen later opgenomen of krijgen ze dagbehandeling maar dan kennen ze wel al lotgenoten. Dat geldt ook voor de mantelzorgers. We hopen dan ook dat ze zich niet alleen zullen voelen. En we vinden het geweldig dat inwoners die “het meegemaakt hebben” hun ervaring  willen inzetten voor anderen.”

Tip

“Een tip voor mensen die financiële steun voor hun project willen aanvragen? Waarom wil je het project beginnen en wat is je toegevoegde waarde? Laat ook zien dat je niet als een solist opereert maar hebt nagedacht wie jou kan steunen. Leg dus contact met mensen die je nodig hebt om het project te laten slagen.”

Het Oranje Fonds steunt het project twee jaar met € 85.000,=. Dat geld is onder meer bestemd voor het gereedmaken van de locatie, trainingen, materialen, personeelskosten en pr.

Meer informatie over Stichting Radius Welzijn.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.