placeholder

‘Ik bleek een oermoeder te zijn’

“Door mijn slechte jeugd wilde ik geen kind. Toen ik zwanger bleek, dacht ik echt dat ik mijn baby ging afstaan. Er werd al gesproken over uitbuikplaasting. Gelukkig vond het Babyhuis dat ik moest afwachten tot mijn kind er was.”

‘Ik bleek een oermoeder te zijn’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Dordrecht
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
150.000,=

Mirelle (28) heeft vijf maanden gewoond in het huis voor (aanstaande) moeders. “Toen ik het vermoeden had dat ik zwanger was ben ik vanuit Groningen op de trein gestapt richting het Babyhuis in Dordrecht. Het was 5 uur reizen. Voor de deur heb ik nog een half uur getwijfeld. Ik wist dat mijn leven helemaal zou veranderen als ik aanbelde. Achteraf bleek ik de eerste moeder die zomaar op de stoep stond.”

Goede ouder

Barbara Muller is het brein achter het Babyhuis in Dordrecht. “We bieden hier opvang, zorg en begeleiding aan (aanstaande) moeders. Aan vrouwen die tijdelijk niet in staat zijn om voor hun pasgeboren baby te zorgen. We ondersteunen hen bij het moederschap. Ieder kind heeft recht op een veilige jeugd, een lachje, een twinkeling in zijn ogen. Iedereen wil een goede ouder zijn. Dat leren ze in het Babyhuis.”

Gefeest

Dezelfde avond bleek dat Mirelle veertig weken zwanger was. “Ik schrok heel erg. Ik heb helemaal niets doorgehad. Tijdens de zwangerschap heb ik keihard gefeest, alles gedaan wat niet goed is voor een kindje. Bovendien zag ik mezelf nooit als moeder. Bij de leefstijl die ik toen had, hoorde geen baby.”

Oermoeder

Vanaf het moment dat haar zoon Shubert werd geboren veranderde alles. “Ik zei gelijk dat hij bij mij bleef. Barbara heeft ervoor gevochten dat ik met Shubert in het Babyhuis terechtkon. Daar bleek ik al snel een oermoeder te zijn. Wonder boven wonder is mijn zoon helemaal gezond.”

Tijd, liefde en aandacht

Voor de stichting is het uitgangspunt dan ook altijd de baby. “Het moet gaan om het kind, niet om de administratie omdat je je anders niet aan het protocol houdt. Ik vind het niet normaal dat kinderen zomaar worden weggehaald bij hun ouders”, zegt Barbara strijdbaar. “Er is zoveel mogelijk als je er maar tijd, liefde en aandacht aan wil besteden.”

Huiselijke sfeer

De stichting biedt jaarlijks aan 25 moeders hulp in een huiselijke sfeer. Van tienermoeders, moeders met een beperking tot vrouwen die uit een gewelddadige omgeving komen. “Het voelt hier als een warm bad. Vrouwen en baby’s komen hier tot rust. De begeleiding is heel erg gericht op de hechting tussen moeder en kind.”

Stabiele gezinssituatie

“Ook creëren we een stabiele gezinssituatie. We helpen met het vinden van een baan of terugkeer naar school. Ze leren van alles over voeding en omgaan met geld. Het doel is dat ze uiteindelijk zelfstandig kunnen wonen in een veilige omgeving. Gemiddeld zitten mensen vier maanden bij ons en dan volgen ze hun eigen weg.”

Huilbaby

“We zijn er ook voor ouders met een huilbaby. We nemen dan tijdelijk de verzorging over zodat ze even op adem kunnen komen. De ouders komen dan langs om bij hun kind te zijn en krijgen advies.”

Rotterdam

Eén vestiging is voor Barbara niet genoeg. “We willen ook een huis in Leiden en op Aruba. In Rotterdam openen we eind 2018 een vestiging. Nu vangen we al veel moeders uit deze stad op.”

Babyhuis Academy

Ook komt er in de havenstad een Babyhuis Academy. “Daar willen we aan de hulpverleners van de toekomst ons concept uitdragen: denken in mogelijkheden, oogkleppen af en kijken om wie het gaat. Mijn droom is dat er in iedere provincie een Babyhuis is waarbij de gemeente de verantwoordelijkheid neemt voor financiering.” 

Trots

Inmiddels woont Mirelle zelfstandig. “Tien minuten van het Babyhuis vandaan. Ik loop nog wekelijks even binnen. Ik wil mijn eigen cateringbedrijf beginnen. Elke dag ben ik trots op mezelf dat ik naar het Babyhuis ben gegaan. Dat was de beste beslissing van mijn leven.”

De stichting krijgt voor drie jaar € 150.000,= van het Oranje Fonds. Dat geld gaat naar het Babyhuis in Rotterdam. 

Meer informatie over Stichting het Babyhuis.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.