placeholder

‘Aandacht helpt vluchtelingen vooruit’

“Ik weet zelf hoe het is om in Nederland als vluchteling terecht te komen. Dit project helpt vluchtelingen vooruit. Ze krijgen steun en aandacht. Dat is heel goed.”

‘Aandacht helpt vluchtelingen vooruit’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Nijmegen
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
19.500

Storay uit Afghanistan is een van de ‘ervaringsdeskundigen’ die voor het Huis van Compassie in Nijmegen meewerkt aan het project Vluchtelingen Vooruit. “Ik woon al 21 jaar in Nederland. Ik begeleid vluchtelingen en help hen op allerlei manieren met de integratie en taalbeleving.”

Leven opbouwen

“Veel vluchtelingen nemen nog niet echt deel aan onze samenleving. Onze vrijwilligers steunen hen in het opbouwen van hun leven in Nederland”, voegt coördinator Pieter Poels toe. “De vrijwilligersgroep bestaat uit Nederlanders maar ook uit vluchtelingen die hun weg al hebben gevonden, zoals Storay. Zij kunnen hun ervaringen delen en laten zien dat het mogelijk is om succesvol te integreren.”

Praktijkervaring

Jaarlijks kunnen 25 vluchtelingen deelnemen aan het begeleidingstraject. “We geven hen de kans om in en vanuit het Huis van Compassie als vrijwilliger te werken aan hun integratie in de Nijmeegse samenleving. Ze doen praktijkervaring op, oefenen de taal en leren de Nederlandse cultuur kennen. Ons doel is dat mensen zo snel mogelijk een volwaardige plek in de samenleving innemen die bij hun capaciteiten past.”

Arbeidsmarkt

“Vluchtelingen, statushouders of ongedocumenteerden kunnen meedoen aan een van de 25 activiteiten zoals het repaircafé, het buurtklussenteam, het kapperscafé en tuinieren in de moestuin. Voor Go Green gaan vluchtelingen bij andere vluchtelingen thuis langs om praktische tips te geven over energieverbruik. Dan zie je dat vluchtelingen die hier al langer zijn wat kunnen betekenen voor hen die nog maar net in Nederland wonen. Door al deze bezigheden hopen we dat ze uiteindelijk hun plek zullen vinden op de arbeidsmarkt.”

Kennis en kunde

Volgens Pieter wordt er altijd gekeken naar de kennis en kunde van de deelnemers. “We kijken samen wat een vluchteling kan en zou willen. Zo is een vrouw die Engels gaf in een vluchtelingenkamp in Turkije nu haar eigen cursus aan het ontwikkelen. Een vrouw uit Syrië heeft haar plek gevonden in de keuken van een instelling die verstandelijke gehandicapten begeleidt. Het zijn enkele voorbeelden van mensen die aan het begin van hun inburgering op een veilige plek konden oefenen en stap voor stap hun plek hebben gevonden in de Nederlandse maatschappij.”

Tip

“Bij het Oranje Fonds is het belangrijk dat er ontmoeting plaatsvindt door middel van activiteiten. De aard van die bezigheden is minder belangrijk dan het resultaat. Dus als je een idee hebt waardoor groepen mensen die elkaar nooit treffen samenkomen, dan bij je bij het Oranje Fonds aan het goede adres.”

Het Huis van Compassie krijgt voor drie jaar € 19.500,= voor scholing en begeleiding van vrijwilligers en het ontplooien van activiteiten. 

Meer informatie over het Huis van Compassie.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.