Koninklijk beschermpaar

Het Oranje Fonds ontstond in 2002. Het was een huwelijkscadeau van alle Nederlanders aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Zij zijn ons beschermpaar en zeer betrokken bij ons werk en de projecten die we steunen.

placeholder

In het oprichtingsjaar fuseerde het Oranje Fonds met het Juliana Welzijn Fonds, dat al sinds 1948 in de sociale sector werkzaam was. 

Sociale initiatieven die wij steunen kunnen rekenen op de warme belangstelling van ons beschermpaar. Daarnaast zijn zij aanwezig bij feestelijke momenten, zoals de start of de afsluiting van enkele programma's.

Werkbezoek

Regelmatig verrassen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gesteunde projecten met een werkbezoek. Zij gaan dan met projectleiders, vrijwilligers en deelnemers in gesprek. 

NLdoet

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van ons land. Jaarlijks steken we met zijn allen de handen uit de mouwen om vrijwilligerswerk in de spotlight te zetten. Ook ons beschermpaar doet ieder jaar mee aan NLdoet.

Appeltjes van Oranje

Jaarlijks reiken we de Appeltjes van Oranje uit aan drie sociale projecten die zich in ons Koninkrijk inzetten voor een betrokken en leefbare samenleving. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van een Appeltje van Oranje, ontworpen en gemaakt door Prinses Beatrix en een geldbedrag van € 25.000,=. Koningin Máxima reikt de prijs uit op, in principe, Paleis Noordeinde. In lustrumjaren krijgen de winnaars de prijs uit handen van Koning Willem-Alexander.

Bekijk de online uitreiking van 2022