‘NLdoet is een dag waarop we ons verbonden voelen’

Een school, een kinderdagverblijf, een café, een dorpshuis, een sportzaal en een onbemand tankstation. Meer voorzieningen zijn er in Adorp niet, een dorpje net boven Groningen. Maar tijdens de jaarlijkse vrijwilligersactie NLdoet krijgen die voorzieningen een flinke opknapbeurt, zodat het dorp leefbaar blijft en alle bewoners zich thuis voelen. “In totaal zijn wel honderd dorpsbewoners betrokken bij NLdoet, ieder op zijn eigen manier”, zegt Jessica Hoekstra, één van de vrijwilligers.

Dit jaar zijn er vier activiteiten aangemeld in Adorp. Uniek voor zo’n klein dorp, vindt ook Jessica Hoekstra. Zij is al jaren betrokken bij de klussen die gedaan worden bij de basisschool, het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang. Daar is een natuurspeelplaats aangelegd voor de kinderen. Nu het voorjaar voor de deur staat, wordt het tijd voor wilgenhutten en het schilderen van spelletjes op het schoolplein. En niet onbelangrijk: een laarzenrek, want vies worden hoort bij spelen.

Saamhorigheid

“Natuurlijk doen we in eerste instantie mee met NLdoet om ons dorp leefbaarder te maken”, vertelt Jessica Hoekstra. “Er is de afgelopen jaren veel gebeurd. Zo werd het oude voetbalveld omgetoverd tot een grote speeltuin, heeft het dorpshuis inmiddels alle voorzieningen van een multifunctioneel gebouw en werken we nu samen aan het nieuwe dorpsplein. Maar het is veel meer dan dat. Het is bijvoorbeeld ook laagdrempelige manier voor nieuwe bewoners om het dorp en buurtbewoners te leren kennen. Het zorgt voor saamhorigheid.”

Erwtensoep brengen

In Adorp zijn zo’n honderd bewoners betrokken bij NLdoet. En volgens vrijwilliger Jessica zijn dat niet alleen klussers: “Iedereen is op zijn eigen manier betrokken. Zo komt mevrouw Bottema, een oudere dame in ons dorp, elk jaar heerlijke erwtensoep brengen. Want dat hebben de klussers wel verdiend na een dag hard werken. En voor haar is dat ook weer een manier om betrokken te blijven in Adorp.

Natuurlijk gaat het allemaal niet vanzelf, ook niet in Adorp. De vrijwilligers steken veel tijd en moeite in de totstandkoming van de NLdoet-klussen. En of het uiteindelijk lukt, is altijd maar de vraag. “Een paar jaar geleden hebben we alle tegels op het schoolplein weggehaald en nieuwe tegels neergelegd. Dat was echt een klus waar we behoorlijk tegenop zagen. We dachten: gaat dit wel lukken? Als het dan toch lukt met dertig man, ja, dat is geweldig!”

NLdoet 2019

Ook dit jaar maken de Adorpers zich weer op voor een actieve en bomvolle NLdoet-editie. “Er staat weer veel te gebeuren”, zegt Jessica. “De speelweide krijgt een schoonmaakbeurt. Van onkruid wieden tot het repareren van speeltoestellen. En de jeugdsoos krijgt meubels van steigerhout, zodat jongeren een mooie eigen plek hebben om trots op te zijn.”

Tot slot wordt ook het dorpshuis in Adorp opgeknapt. Beschadigingen aan kozijnen en wanden worden hersteld, de achtergevel wordt geschuurd en geverfd. Het is een belangrijke centrale plek in het dorp. “In het dorpshuis komt iedereen samen”, vertelt Jessica. “We vieren hier feestjes, we komen hier samen voor belangrijke zaken die het dorp aangaan, de jaarlijkse rommelmarkt en sportievelingen kunnen hier sporten. Het dorpshuis is van levensbelang voor ons dorp.”

Foto ©Jessica Hoekstra