'Opeens ben je vader'

“Er bestaat geen handleiding voor vader zijn. Bij de eerste gaat het nog spelenderwijs, maar met twee kinderen, en naarmate ze groter worden, groeit ook je verantwoordelijkheid als vader", zegt Hassan Yildiz. Hij deed mee aan het project Vaders komen erbij van JSO.

 

"Ik was nieuwsgierig naar hoe andere vaders het doen. Of ik iets van mezelf in hun vadergedrag herkende. Tijdens de Vader & Kind Dag en Vaderdag zag ik dat de meeste vaders met dezelfde vragen kampten als ik. En dan maakt de culturele achtergrond niets uit. Somalische of Marokkaanse vaders lopen tegen exact dezelfde dingen aan. In de manier waarop zij met hun kinderen omgaan, herkende ik veel van mezelf. Dat geeft toch een soort van geruststelling."

 

Dochters

"Ik ben van de derde generatie Turken in Nederland en wat opvoeding betreft verschillen wij steeds minder van de Nederlandse ouders. Alleen de wijze waarop wij met onze dochters omgaan, verschilt wezenlijk. We laten meisjes minder los en beschermen hen meer. Mijn vrouw en ik zijn zo ook opgegroeid en hechten daar zeer aan. Dat verandert niet. Mijn vrouw spoorde mij aan om mee te doen."

"Wij vaders praten onderling niet over opvoeden."
Hassan Yildiz
Deelnemer

Genieten

"Wat ik tijdens die dagen leerde was hoe je met je kinderen kunt spelen, niet een uurtje maar een hele dag. Echte spelletjes, zoals Mikado en knutselen. Dus niet achter de computer, maar ook buiten skeeleren en fietsen. Bewegen, motoriek oefenen, woorden leren. Een hele dag van elkaar genieten. De lol die ze dan hebben, dat was zo mooi om te zien."

 

"Wij vaders praten onderling niet over opvoeden, we zien elkaar buiten op straat en dan gaat het vaak ergens anders over. Zo’n dag is echt nodig om over opvoedingszaken te praten. Aan de hand van stellingen bespraken we vragen als: laat je je kind winnen met een spelletje of is het beter als ze ook leren verliezen? Dat soort opvoedingsvraagstukken kwamen in de stellingen terug. Door met elkaar hierover te praten in een aparte setting hoor je andere oplossingen en ideeën, maar krijg je ook inzicht in opvoeden. Die kennis kun je als vader goed gebruiken.”

 

Vaders komen erbij is een project van JSO.