'Echte mannen huilen niet'

“In het voorbijgaan zag ik een affiche hangen met als tekst: echte mannen gezocht. Ik heb altijd gedacht dat ik het zelf kon redden, zonder hulp van anderen. Ik was toch geen softie. Maar ik moest toegeven: ik zat niet alleen financieel, maar ook emotioneel behoorlijk in de knoop." De 51-jarige Ger Driesens deed mee aan Echte Mannen, een project van Stichting Centrum voor Vrijwillige en Professionele Maatschappelijke Dienstverlening (CVD).

"Zonder geld ga je nergens heen. Dus ik zat bijna de hele week binnen. Om wat geld bij te verdienen verkocht ik op Marktplaats mooie spullen die ik bij het grof vuil op straat vond. Daarnaast werkte ik als vrijwilliger bij de Voedselbank en maakte ik foto’s voor de Stadsruit, een wijkkrantje. Ik had geen werk meer als professionele fotograaf, zag mijn twee dochters niet en kreeg zogeheten leefgeld van de sociale dienst, zo’n 38 euro per week. Doordat ik geestelijk steeds dieper wegzakte, maakte ik de post niet meer open, sloot me af, en werd steeds eenzamer. Ik was mijn lach verloren. ‘Echte mannen huilen niet’, dus ik zocht ook geen hulp."

 

Contact

Door Echte Mannen kwam hij weer met mensen in contact. "Ik heb uiteindelijk drie jaar meegedaan, eerst als deelnemer en later als fotograaf. Ik zag meer mannen zoals ik, die door financiële problemen in het slop waren geraakt en ver van de samenleving afstonden." 

"‘Echte mannen huilen niet’, dus ik zocht ook geen hulp."
Ger Driesens
Deelnemer

Spiegel

 

"Ik ontdekte allerlei nieuwe mogelijkheden en zag weer kansen. Door naar anderen te luisteren, hun verhaal aan te horen, krijg je een spiegel voorgehouden. Ik stap nu weer makkelijker ergens op af. Je leeft minder geïsoleerd; door het contact met de andere mannen ben ik wat zekerder geworden. En ik zie mijn kinderen nu wekelijks. Van wat ik van mijn uitkering, na aftrek van alle schulden, bij elkaar had gespaard, kocht ik een scooter waardoor ik mobieler ben en mijn ouders en kinderen kan opzoeken."

 

Inmiddels is hij chauffeur op de Tuk Tuk en in opleiding voor chauffeur Vervoer Op Maat met baangarantie. "Deze zomer heb ik hopelijk weer een vaste baan, maar ik ben ook wel een beetje nerveus of alles weer goed komt. Ik zie altijd de donkere kant van het leven, de keerzijde van de medaille. Als ik die nieuwe baan heb bij Vervoer Op Maat, hoop ik echt met een schone lei te beginnen. Helemaal opnieuw.”

 

Echte Mannen is een project van Stichting Centrum voor Vrijwillige en Professionele Maatschappelijke Dienstverlening (CVD).