Verhaal: Dit zijn voor mij de topmomenten

“Om te kunnen scoren moet je zorgen dat je vrij komt te staan.” Meme Dore (16) kijkt zijn pupillen aandachtig aan. De meeste knikken. Een enkeling hijst dromerig z’n broek op. Alles is goed. Deze wekelijkse sportmix-avond voor kinderen uit Utrecht Zuidwest is hartstikke voor de fun. Al is het voor Meme veel meer dan dat.

“Ik had vroeger nogal een kort lontje. Daagde iemand me uit, dan dook ik er meteen vol op. Niet heel handig, maar ik wist niet hoe om te gaan met agressie.” Meme denkt terug aan de periode dat hij, nadat hij samen met zijn ouders Liberia was ontvlucht, in Nederland de draad probeerde op te pakken. Op zijn zachtst gezegd ging dat dus niet heel soepel. In die tijd leerde hij via zijn voetbalclub FC Utrecht Eelco Koot kennen, oprichter van Trainerskracht. Dit project zorgt ervoor dat risicojongeren meer mee kunnen doen in de maatschappij. Door een opleiding tot voetbaltrainer ontwikkelen zij vaardigheden die ook inzetbaar zijn in onderwijs of werk. Wat begon met een paar bijlesjes in de Nederlandse taal werd uiteindelijk een mooi 1-2’tje, waarin Meme volledig opbloeide. Inmiddels voetbalt hij bij V.V. De Meern, heeft hij een bijbaantje en studeert hij Sport en Beweging.

“Meme is wat je noemt een succesverhaal,” vertelt Guust van Gennip, combinatiefunctionaris Trainerskracht trots. “Hij weet zich niet alleen veel beter te beheersen, hij heeft ook meer zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel gekregen. Kijk, en dat is precies de essentie van dit project. We willen deelnemers door middel van sport enthousiasmeren en activeren, zodat ze weer (meer) in hun kracht komen te staan. Zowel binnen de lijnen van het sportveld als daarbuiten.” Zo wordt Meme niet alleen actief begeleid in zijn rol als (voetbal)trainer, maar ook bij zijn studie. Mirthe Aperloo, stagiaire Trainerskracht helpt ‘m daarbij: “Ik probeer eigenlijk een maatje voor Meme te zijn. Hij kan bij mij terecht voor zowel het maken van een huiswerkplanning als voor privédingen. Laatst hadden we bijvoorbeeld een heel mooi gesprek over de (wereld)politiek en zijn idealen.”

Terwijl de pupillen van links naar rechts over het veld schieten, lichten Memes ogen op. “Ik word hier zo blij van. Al die jongeren die iets van mij willen leren… Dat geeft echt een heel goed gevoel: ik doe er toe!”

Ook een idee?

Het Oranje Fonds vraagt de komende maanden bijzondere aandacht voor initiatieven die zich inzetten voor vluchtelingen en wij hebben budget beschikbaar om ze te ondersteunen. Meer informatie leest u hier.