Tom Sebastiaan Gans Fonds

Tom Sebastiaan Gans werd kort na zijn geboorte in juni 1944 samen met zijn ondergedoken joodse ouders opgepakt en belandde in concentratiekamp Bergen Belsen. Daar kwam hij, nog geen drie maanden oud, om het leven. Het fonds doet geen toekenningen, maar reikt tweejaarlijks de Tom Sebastiaan Gans prijs uit aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt bij de aanpak van een actueel maatschappelijk probleem.

De prijs van 12.000 euro is ingesteld ter nagedachtenis aan de kleine Tom Sebastiaan Gans, door zijn oom. Het jongetje werd 16 juni 1944 geboren op het onderduikadres van zijn Joodse ouders. Kort na zijn geboorte werd het hele gezin opgepakt, naar Westerbork gestuurd en vandaar verder getransporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar stierf Tom Sebastiaan op 1 september 1944. Zijn vader overleed op 10 april 1945 in het kamp, zijn moeder negen dagen later bij de trein, die de overlevende gevangenen wegvoerde voor het bevrijdende leger uit.

Westlinge Groen uit Heerhugowaard won de Tom Sebastiaan Gansprijs 2018. Het project wordt hiermee bekroond, omdat het op bijzondere wijze buurtbewoners in contact brengt met bewoners van het AZC. Lees meer. 

De Regenboog Groep

In 2016 ging de prijs naar De Regenboog Groep uit Amsterdam. Initiatiefnemer Jos Holweg zien we op de foto hierboven én in de video hieronder. Via het project 'Buddyzorg' ontfermt De Regenboog Groep zich over jonge LHBT’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) die noodgedwongen hun geboorteland achter zich lieten om in Nederland in vrijheid te kunnen leven.