Project dat bewoners AZC in contact brengt met buurtbewoners wint Tom Sebastiaan Gansprijs 2018

Westlinge Groen uit Heerhugowaard heeft de Tom Sebastiaan Gansprijs 2018 gewonnen. Het project wordt hiermee bekroond, omdat het op bijzondere wijze buurtbewoners in contact brengt met bewoners van het AZC. De prijs van 12.500 euro is donderdagavond in De Veerensmederij in Amersfoort uitgereikt door Jamy Goewie, bestuurslid van het Oranje Fonds.

De Tom Sebastiaan Gansprijs wordt uitgereikt door het Oranje Fonds op Naam Tom Sebastiaan Gans, dat is ondergebracht bij het Oranje Fonds. Sinds 1997 gaat de prijs iedere twee jaar naar een Nederlander of een Nederlandse organisatie die zich heeft ingezet om een actueel maatschappelijk probleem aan te pakken.

Draagvlak en dagbesteding

Westlinge Groen is in januari 2016 opgezet door het COA en welzijnsorganisatie MET. Op het terrein van het AZC zijn vluchtelingen en buurtbewoners aan de slag gegaan met het aanleggen en onderhouden van een moestuin, een kas en kruidentuin en een pluktuin. Hiermee wilden het COA en MET drie doelen verwezenlijken: het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen vergroten, bewoners van het AZC een zinvolle dagbesteding en de mogelijkheid een sociaal netwerk op te bouwen bieden en buurtbewoners de mogelijkheid bieden een moestuin te onderhouden.

Verbinding

In de afgelopen drie jaar is de tuin steeds verder opgebouwd, en is het draagvlak en het enthousiasme onder zowel de vluchtelingen als buurtbewoners en organisaties in de omgeving toegenomen. Vier dagen per week wordt er in de tuin gewerkt door vrijwilligers en bewoners samen. En er worden maandelijks extra activiteiten georganiseerd. Kortom: dit project is er daadwerkelijk in geslaagd sociale verbinding tot stand te brengen in een voorheen gesloten bastion. Daarom zijn zij de terechte winnaar van de Tom Sebastiaan Gansprijs 2018.

Tom Sebastiaan Gans

De prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan de kleine Tom Sebastiaan Gans, door zijn oom. Het jongetje werd 16 juni 1944 geboren op het onderduikadres van zijn Joodse ouders. Kort na zijn geboorte werd het hele gezin opgepakt, naar Westerbork gestuurd en vandaar verder getransporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar stierf Tom Sebastiaan op 1 september 1944. Zijn vader overleed op 10 april 1945 in het kamp, zijn moeder negen dagen later bij de trein, die de overlevende gevangenen wegvoerde voor het bevrijdende leger uit.

Lees meer over het Tom Sebastiaan Gans Fonds.