Tom Sebastiaan Gans Fonds

Tom Sebastiaan Gans werd kort na zijn geboorte in juni 1944 samen met zijn ondergedoken joodse ouders opgepakt en belandde in concentratiekamp Bergen Belsen. Daar kwam hij, nog geen drie maanden oud, om het leven.

Het fonds doet geen toekenningen, maar reikt tweejaarlijks de Tom Sebastiaan Gans prijs uit aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt bij de aanpak van een actueel maatschappelijk probleem.

Tom Sebastiaan Gans Prijs 2016 voor De Regenboog Groep uit Amsterdam

Op 19 december 2016 is de Tom Sebastiaan Gansprijs uitgereikt aan De Regenboog Groep uit Amsterdam. Met Buddyzorg voor LHBT ex-asielzoekers zet de stichting zich in voor deze specifi eke groep. De prijs bestaat uit een bedrag van € 12.500,=.

Buddyzorg In Amsterdam vestigen zich een behoorlijk aantal ex-asielzoekers en relatief veel LHTBérs. Dit omdat Amsterdam een grote stad is met faciliteiten en bekend staat om zijn homo-vriendelijkheid. Vaak hebben deze ex-asielzoekers moeite met integreren en een klein sociaal netwerk. Waar vluchtelingen normaal vaak een groep vormen, is dit bij LHTBérs minder het geval. Geregeld willen (mee gevluchte) familie en omgeving niets meer met de LTHBér te maken hebben, omdat dit niet past bij de cultuur en/of het geloof van de vluchtelingen.

 

Overzicht toekenningen