placeholder

‘Wij bieden transgender nieuwkomers een veilig thuis’

“Voor transgender nieuwkomers is het heel belangrijk om een veilige plek te hebben. Ze komen vaak uit hele onveilige situaties.”

‘Wij bieden transgender nieuwkomers een veilig thuis’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Amsterdam
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
5000,=

“Wij kwamen op het idee van het Trans Nieuwkomers Kunstproject door nieuwkomers in ons eigen team. Mensen uit allerlei landen. Van Libanon, India, Iran tot Marokko. Ze dragen bijna allemaal hetzelfde verhaal met zich mee: ze worden niet geaccepteerd door familie, vrienden en samenleving”, vertelt oprichter en voorzitter Yvo Manuel Vas Dias van TransAmsterdam.

Zichtbaarheid vergroten

“We zijn een transgender-organisatie voor kunst, cultuur en lifestyle in Amsterdam. We willen de zichtbaarheid van transgender personen vergroten en de beeldvorming verbeteren. Wij maken het thema bespreekbaar via kunst en cultuur. Het komt krachtig over als we mensen aan het woord laten via bijvoorbeeld poëzie, fotografie, dans, film en muziek. Kunst verbindt.”

Opstap

“Binnenkort organiseren we met de Trans Art School projecten en workshops waar transgenders hun talenten kunnen ontwikkelen en kunnen samenkomen. Door transgenders een podium te bieden, worden ze zelfverzekerder, voelen ze zich sterker en durven ze meer naar buiten te treden. Doordat het zelfvertrouwen toeneemt, kunnen ze solliciteren of een studie volgen. Het is een opstap naar de maatschappij.”

Festival

“De deelnemers laten uiteindelijk op een festival, themabijeenkomsten en events zien wat ze hebben geleerd. We huren een ruimte waar de workshops plaatsvinden. Mijn droom is een eigen plek waar we kunnen repeteren en misschien is er zelfs een klein theater.”

Verhaal

“Het Trans Nieuwkomers Kunstproject is onderdeel van de Trans Art School. We bieden transgender nieuwkomers een veilig thuis waar ze hun verhaal kunnen uiten, elkaar versterken en de Nederlandse taal leren. Zo proberen we mensen zelfstandig te maken en te laten zien dat ze boven zichzelf uit kunnen stijgen.”

Musea

“We willen met nieuwkomers ook naar culturele organisaties gaan en musea bezoeken. We laten ze kunst zien en tegelijkertijd is het een stukje integratie. Ze leren op deze manier ook Amsterdam kennen.”

Groeien

“Door de mensen in ons team heb ik gezien hoe transgender nieuwkomers zich kunnen ontwikkelen. Dat is zo mooi. Sommigen komen verlegen binnen en spreken de taal niet. En uiteindelijk komen ze in hun kracht te staan. Ze voelen zich welkom bij ons, voelen zich krachtig in de maatschappij, krijgen een huis, kunnen vrienden uitnodigen en beheersen de taal steeds beter. Het is nog mooier als ze dan ook een baan vinden en verder groeien.” 

Tip

Yvo heeft een tip voor initiatiefnemers van sociale projecten die een aanvraag voor steun willen indienen. “Stel een goed team samen. Zorg voor een gedetailleerd stappenplan en een financieel plan. En trek genoeg tijd uit voor de aanvraag.”

De stichting krijgt voor het Trans Nieuwkomers Kunstproject € 5000,= van het Oranje Fonds. Dat bedrag gaat onder meer naar vrijwilligers en docenten, techniek en materiaalkosten zoals tekenspullen.

Meer informatie over TransAmsterdam.
Lees ook over andere gesteunde intitiatieven.

Foto: Erzsi Molnar