‘We zetten kunst in om mensen met elkaar te verbinden’

‘We zetten kunst in om mensen met elkaar te verbinden’

“Het ontroert me om te zien hoe mensen hun best doen om het verhaal van de ander vorm te geven. Als ze eenmaal hebben ontdekt dat dat de bedoeling is, dan luisteren ze naar de ander.”

Groningen, Groningen

2019
10.000,=

“Als mensen horen dat ze gratis creatieve workshops kunnen volgen is hun interesse gewekt. Tijdens de workshops werken de deelnemers in duo’s. Ze vertellen elkaars verhaal. Ze praten samen en leren elkaar zo kennen. We zetten dus kunst in om mensen te verbinden”, zegt initiatiefnemer Aletta Becker van Bericht aan de Toekomst.

Community art project 

Het community art project van het Groningse Stichting Square Web legt vast wat er mooi is aan wonen in de  gemeente Het Hogeland. “Dat doen we met schrijven, visuele vormgeving en een audiocollage. Doordat de deelnemers elkaars verhaal vertellen, hopen we de onderlinge contacten in de buurt te verbeteren.” 

Kwetsbare regio

Met het project wil ze inwoners een positief gevoel geven. “We zitten in een kwetsbare regio waar aardbevingen plaatsvinden. Door alles wat er is gebeurd, zijn sommige inwoners negatief. Dat is niet zo gek als je huis beschadigd raakt. We willen hen weer laten zien welke positieve punten hun woonplek biedt. Wat willen ze meegeven aan toekomstige bewoners? Wat mag er nooit vergeten worden?”

Emoties

De workshops vinden plaats in diverse bibliotheken. De deelnemers zijn heel divers. “Van 10 tot en met 70 jaar. Het is bedoeld voor iedereen. Wel zijn er meer vrouwen dan mannen. De een wil eigen ervaringen en emoties verwerken, de ander graag zijn verhaal vertellen en er zijn idealistische mensen die erg geïnteresseerd zijn in het verhaal van een ander.”

Klik

“De deelnemers kiezen zelf met wie ze een duo vormen. Er moet namelijk wel een klik zijn. Natuurlijk helpen we ze op weg met wat ze willen vertellen. Hoe zou het er hier in 2050 uitzien? Wat is jouw gevoel over hoe het is om hier te wonen? Hoe kijk je in 2050 terug naar de plek waar je woonde? Het gaat over het aanleren van technieken en tegelijkertijd vindt er een persoonlijke ontwikkeling plaats.”

Presentatie

“Uiteindelijk willen we dat er iets met de verhalen gebeurt. Er komt een boek, een audiocollage en een luistermeubel dat de verhalen vertelt. De presentatie gaat reizend langs de bibliotheken.” 

Toekomst

“We hopen dat deelnemers na de workshops contact met elkaar houden. Voor de presentatie nodigen we iedereen uit zodat ze elkaar weer zien. Ook vragen we op een later moment nog eens hoe het met ze gaat.” Aletta’s droom voor de toekomst? “Het leukste zou zijn als we het project op nog meer plekken kunnen uitvoeren!”

Tip

Aletta heeft een tip voor andere initiatiefnemers van projecten die graag steun willen aanvragen. “Vroeger zag ik op tegen het aanvragen van een subsidie. Als je het ziet als een kans om geld te krijgen in plaats van een enorme hobbel waar je overheen moet, dan geeft dat een heel ander gevoel. Bovendien is het maken van een projectplan een goede manier om ideeën te concretiseren.”

Het Oranje Fonds steunt het project met 10.000,=. Dat geld gaat naar de organisatie van de workshops. 

Meer informatie over Bericht aan de Toekomst van Stichting Square Web
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte