‘We willen niet dat mensen vereenzamen’

‘We willen niet dat mensen vereenzamen’

“Ik vind het heel belangrijk dat de ontmoetingsruimte niet alleen is bedoeld voor bewoners van ons seniorencomplex maar voor de hele gemeenschap. Dan ontmoet je weer andere mensen.”

Drenthe, Zuidlaren

2019
3200,=

Bewoonster en bezoekster Mina (69) is blij “met de uitbreiding van ons oude zaaltje” in Nieuw Laarhof in Zuidlaren. “Het was altijd een krappe bedoening. Voorheen moesten mensen zich inschrijven voor een koffie-ochtend en dan was het vol. Als de verbouwing klaar is, is er plek voor nog meer bezoekers. Dan zijn ook eenzame ouderen uit het dorp welkom. Dat vind ik heel prettig.”

Samen eten en koken

“Het plan om ontmoetingsruimte De Aanloop uit te breiden, bestaat al heel lang”, vertelt secretaris Geert Boksem van Bewonersvereniging Nieuw Laarhof. “In de huidige ruimte vinden al veel activiteiten plaats, maar het wordt twee keer zo groot. Dat betekent dat we andere dingen kunnen organiseren en plek hebben voor grote groepsbijeenkomsten. We denken onder meer aan samen eten en koken, fotografie en bewegen. Ontspanning, ontmoeting en culturele activiteiten staan voorop."

Samenwerken

"We vinden het heel belangrijk dat deze plek een plaats inneemt in onze samenleving. Iedereen kan hier terecht. We werken samen met het Sociaal Team van de gemeente en met Dagbesteding de Horst”, vertelt Geert.

Aanspraak

“Ook mensen die wat meer hulp nodig hebben, hebben behoefte aan aanspraak en contact”, vult agogisch medewerker Anja Stevelink De Horst aan. "Sommigen zijn nog niet toe om bij een instantie aan te kloppen. Wij als professionals kijken dan of er meer begeleiding nodig is, want het komt vaak genoeg voor dat de problemen groter zijn dan je denkt."

Contact

“Uiteindelijk zie ik een bruisend centrum voor me waar mensen zich welkom voelen”, gaat Anja verder. “Als iemand het spannend vindt om hier alleen naartoe te gaan, kunnen ze iemand meenemen. Mensen kunnen wellicht ook iets betekenen voor elkaar. De meesten hebben nog zoveel te bieden. We hopen dat hierdoor meer contact met elkaar en buurtgenoten ontstaat.”

Prettige dagbesteding

"We willen dat mensen een zinvolle en prettige dagbesteding hebben en niet vereenzamen”, vult Geert aan. “Het is alleen heel moeilijk om daarachter te komen. Als je niet oplet, ziet je dat mensen een beetje verdwijnen. Mijn leven is ook veranderd toen mijn vrouw naar een verpleeghuis ging. Je moet zelf weer nieuwe mensen ontmoeten, maar dat is niet zo eenvoudig. Het gaat niet vanzelf.” 

Gezelligheid

Ook Mina had na het overlijden van haar man behoefte om onder de mensen te komen. “Zo zijn er zovelen met mij hier die alleen zijn. Daarom vind ik de ontmoetingsruimte zo belangrijk. Ik doe volop mee aan de spelletjesmiddag en bingoavond. Daar verheug ik me iedere keer weer op. Ik vind de gezelligheid onder elkaar echt leuk. Je kunt even ontspannen en bent lekker je huis uit. Ik geniet er alleen maar van.” 

Tip

“Blijf enthousiast”, adviseert Geert andere initiatiefnemers die een aanvraag voor financiële steun indienen. “En werk er zelf aan mee om op deze en alle mogelijk andere manieren, zoals sponsoren en netwerken, je doel te realiseren.” 

Het Oranje Fonds steunt de uitbreiding met € 3.200,=. Dat geld gaat naar de inrichting van de ruimte.

Meer informatie over Bewonersvereniging Nieuw Laarhof.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte