‘We willen mensen letterlijk en figuurlijk over de drempel helpen’

‘We willen mensen letterlijk en figuurlijk over de drempel helpen’

“Het zou geweldig zijn als ouderen of mensen die minder mobiel zijn beseffen dat ze een nummer kunnen bellen om weg te gaan en iemand hen zelfs ondersteunt tijdens het doen van de boodschappen.”

Utrecht, Utrecht

2019
32.500,=

“De ANWB biedt daarvoor landelijk ANWB AutoMaatje aan, een vervoerservice waarbij vrijwilligers minder mobiele plaatsgenoten op verzoek vervoeren. Vrijwillige chauffeurs gebruiken hun eigen auto en ontvangen daarvoor een geringe vergoeding. Samen beginnen we in Utrecht met ANWB AutoMaatje”, vertelt Jenny Westrik van welzijnsorganisatie U Centraal. "Wij zien onze aanpak als een ‘AutoMaatje Plus’, namelijk een initiatief voor mensen die nooit de deur uitgaan en niet zelf de regie nemen." 

Drempel

“We zetten ons netwerk in om deze groep in beweging te krijgen. Zo komt bijvoorbeeld de wijkverpleging bij ouderen thuis. Als zij signaleren dat iemand eenzaam is en niet de deur uitgaat, kunnen we vragen of er interesse is om een keer bezoek te krijgen van een vrijwilliger”, legt Jenny uit. “De vrijwilliger kan dan uiteindelijk proberen de oudere erop uit te laten gaan. We willen mensen letterlijk en figuurlijk over de drempel helpen.”

Vereenzamen

“Mensen die minder mobiel zijn, hebben vaak problemen met vervoer. Ze vereenzamen daardoor. Toen we een keer een leuk evenement voor ouderen organiseerden, bleek ons vermoeden te kloppen. Het was voor de deelnemers heel moeilijk om daar te komen. We hebben op allerlei manieren vervoer geregeld. Ik hoorde toen ook dat sommigen al een tijd niet de deur uit waren geweest.” 

Maatje

“Voor mensen die naar een activiteit in de wijk willen maar er niet kunnen komen, is het hartstikke leuk als andere wijkbewoners hen willen rijden. Straks kunnen ze bellen en maken wij een match met een vrijwilliger. Een maatje die hen niet alleen brengt en haalt, maar ook voor ze klaarstaat.”

Samenwerking

“De samenwerking met de ANWB is heel mooi. Zij faciliteren met ANWB AutoMaatje en wij voegen daar in onze beleving nog iets extra’s aan toe: actief ouderen die niet meer buiten de deur komen signaleren en stimuleren erop uit te gaan. De ANWB heeft de kennis in huis en wij brengen ons netwerk vanuit de blik van een welzijnsorganisatie. Het potentieel is heel groot. Als mensen het eenmaal weten en hebben uitgeprobeerd, dan kan het hard gaan.” 

Beleven

“Onze samenwerkingspartners, zoals de informele zorgpartners, zijn heel enthousiast. Er is veel vraag naar vervoer in de stad. Soms word ik benaderd met de vraag hoe het gaat met het project. Sommige wijken vragen of we daar willen beginnen. Ook ik kan niet wachten tot we rond zijn en kunnen starten. Naast de mensen die ons zelf bellen, hopen we jaarlijks zestig ouderen achter de deur vandaan te halen zodat ze meer leuke dingen gaan beleven.” 
 

Tip

“De beste fondsenwerver ben je zelf. Vraag niet een stafafdeling om een projectvoorstel te schrijven, maar doe het zelf”, adviseert Jenny andere initiatiefnemers die een fonds willen aanschrijven. “Breng je enthousiasme over, denk niet dat als iets mislukt dat alles niet lukt en geef niet op!”

Het Oranje Fonds steunt het project twee jaar met € 32.500,=. Dat geld is bedoeld voor het matchen en begeleiden van vrijwilligers.

Meer informatie over Stichting U Centraal
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte