‘We willen mensen in armoede versterken’

‘We willen mensen in armoede versterken’

“Als je mensen in armoede een cadeautje geeft of hen op bepaalde gebieden ontzorgt, dan voelen ze dat ze meetellen. En is er weer tijd voor andere dingen.” 

Zuid-Holland, Dordrecht

2019
50.000,=

"Met Quiet Drechtsteden richten we ons op mensen die leven in armoede. We noemen ze member. Sponsoren bieden hen producten en diensten aan. Samen vormen ze de Quiet Community Drechtsteden”, vertelt voorzitter Marian Pater.

Lokale solidariteit

"Het is onze bedoeling om lokale solidariteit te organiseren. De een stelt iets beschikbaar wat de ander kan gebruiken. De aanbiedingen staan op een online platform, een soort mix van Facebook en Marktplaats. De members maken een profiel en geven aan waarin ze interesse hebben. Zo krijgt iemand met een hond een aanbieding van een dierenarts voor gratis inentingen of een theaterliefhebber een kaartje voor een voorstelling.” 

Versterken

"Het mooie vind ik dat members zelf mogen kiezen of ze ingaan op een aanbieding. Er zijn geen consequenties aan verbonden. We hoeven er niets voor terug. Ze hoeven ook niet dankbaar te zijn voor de aanbiedingen die ze krijgen. Dat is juist zo mooi aan Quiet. Er is geen oordeel. Er is geen eisenlijst. We zijn allemaal mens, met mogelijkheden. We zijn ervan overtuigd dat mensen zich gaan ontplooien als ze zelfvertrouwen krijgen. Daarom proberen we hen te versterken, zonder er iets voor terug te vragen.”

Bewust

“Armoede is vaak een zwaar onderwerp”, gaat Marian verder. “Wij vinden dat we armoede op een andere manier moeten benaderen. Hipper en moderner. Daarom ziet het platform er goed uit, zijn de aanbiedingen geschreven in heldere taal en van deze tijd. Mensen willen bij de Quiet Community horen. En daarom maken we geen onderscheid. Als je mensen helpt vertrouwen te krijgen in zichzelf, dan gaan ze hun leven bewust vormgeven.”

Klein

“Stel je maar eens voor dat je geen geld hebt. Je wilt ergens gebruik van maken en moet iedere keer weer aantonen dat je arm bent. Je wordt op die manier klein gehouden. Je zelfvertrouwen loopt een deuk op. Als je bij ons komt, vragen we nergens om."

Kinderfeestje

Finn’s eten en drinken is een van de sponsors. “Elk kind heeft recht op een kinderfeestje. Het is schrijnend te horen dat dit bij sommige mensen niet lukt. Als ouder weet ik welk gevoel het geeft wanneer je kind blij is. Daarom zijn wij sponsor geworden”, zegt eigenaar Regard Reuser. Ook zijn members welkom voor een lekkere lunch. 

Gratis

“Soms krijgen we nog een telefoontje van iemand die voor de deur van een restaurant staat”, zegt Marian. “De member wil dan zeker weten of hij echt naar binnen kan om gratis te eten. De mensen kunnen bijna niet geloven dat er echt niets van ze wordt verwacht.”

Volwaardig

“We hebben niet alleen het platform waar members en sponsors elkaar ontmoeten, maar ook een pand in het centrum van de stad. Als je bij ons op de thee komt, kom je bijna op een soort zzp-plek. Een frisse ruimte met een lange tafel waar iedereen gezellig koffie kan drinken. Het is de bedoeling dat members zich hier volwaardig en gezien voelen."

Quiet Live

Onder de noemer Quiet Live is er wekelijks een inloop waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. "Op deze plek lopen afspraken met sponsoren, members, maatschappelijke organisaties en geïnteresseerden door elkaar. Zo stimuleren we ook de ontmoeting."

Terugdoen

“Wat ik het allermooiste vind? Sommige members vinden de kracht om iets terug te willen doen. Zo wilde een vrouw met haar volwassen dochters graag voor ons koken. Ze bood de members een kinderworkshop koken aan. Het werd een hele gezellige middag, waar kinderen leerden gezond te koken. Daar probeert ze nu haar business van te maken. Dat is echt een voorbeeld van iemand die in zijn kracht komt."

Tip

Marian heeft een tip voor andere organisaties die financiële steun willen aanvragen bij een fonds. “Neem de tijd. Uitgangspunt bij onze aanvraag was: stel je voor dat het ons eigen geld was, wat zouden wij dan willen weten en welke garanties zouden we willen hebben?”

Het project krijgt twee jaar steun van het Oranje Fonds. Het gaat om een bedrag van  € 50.000,=. Dat geld is bestemd voor het opzetten van de Quiet Community.

Meer informatie over Quiet Drechtsteden.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte