‘We helpen slachtoffers van mensenhandel aan een nieuwe toekomst’

‘We helpen slachtoffers van mensenhandel aan een nieuwe toekomst’

“Ik heb nooit een normale baan gehad. Mijn mentor helpt me met het schrijven van sollicitatiebrieven en mijn cv. Ze motiveert mij.” 

Noord-Holland, Amsterdam

2018
17.500,=

Jessica (28) is een van de vrouwen die meedoet aan het mentorprogramma van Stichting Share Network uit Amsterdam. “Onze mentors helpen slachtoffers van mensenhandel een nieuwe toekomst op te bouwen. Ze kijken wat de deelnemer nodig heeft. We helpen met het leren van de Nederlandse taal, maar ook bij het vinden van stageplekken, werk of een opleiding”, vertelt initiatiefnemer Roëlla Lieveld.

Veilige omgeving

“Vaak blijkt dat vrouwen die zijn gered toch weer terugvallen in de prostitutie of opnieuw slachtoffer worden van mensenhandel. Wij willen een veilige omgeving creëren zodat ze kunnen groeien en de kans krijgen om wel voor een ander leven te kiezen.” 

Financieel zelfstandig

“Onze mentors ondersteunen ze bij wat ze op dat moment nodig hebben om zich voor te bereiden op een financieel zelfstandig leven. De een moet nog ontdekken wat ze leuk vindt, de ander vraagt hulp bij de voorbereiding op een sollicitatiegesprek en weer een ander wil weten hoe ze zich moet kleden. Het kan van alles zijn.”

Interesses

Bij het matchen van de deelnemers en de businessprofessionals wordt gekeken naar de hulpvraag. Ook gezamenlijke interesses kunnen een rol spelen. “We kijken naar hobby’s en wat ze leuk vinden. Het hoeft allemaal niet zo formeel en officieel”, legt Roëlla uit. 

Bevestiging

“Ik dacht eerst dat ik dj wilde worden”, zegt Jessica. “Mijn mentor wist veel van die branche af, maar ik besefte me op een gegeven moment dat het niets voor mij was. Nu wil ik de IT in en heb ik een mentor die daar ervaring in heeft. Ze helpt me ook met mijn profiel op LinkedIn. Zonder haar zou het ook wel lukken, maar het zou me veel meer tijd kosten. En ik zou nooit de bevestiging krijgen dat ik het op de goede manier aanpak.”

Businesspartners

De stichting probeert zoveel mogelijk businesspartners aan zich te binden. “We hopen dat de deelnemers daar stage kunnen lopen. Een vrouw heeft na haar stage een baan aangeboden gekregen. Een ander, die stage loopt in een kapsalon, gaat nu een kappersopleiding volgen.”

Drive

“Ik vind de drive van de vrouwen die meedoen heel mooi. Je ziet dat ze het gevoel hebben dat ze gaan slagen in het opbouwen van een nieuw onafhankelijk leven. We maken echt een transformatie mee. Dat merk je aan alles, bijvoorbeeld de kleding die ze dragen. Een vrouw kwam opeens binnen in een pantalon. ‘Dat hoort er nu toch bij?’, zei ze lachend.”

Aanmoedigen

“Mijn droom is uiteindelijk dat de dames echt financieel zelfstandig zijn en op eigen benen staan. Het zou mooi zijn als ze anderen aanmoedigen of als ervaringsdeskundige helpen. Als zij vertellen wat ze hebben gedaan om dit te bereiken, dan weten anderen dat zij dat ook kunnen.” 

Tip

Roëlla heeft een tip voor mensen die ook financiële steun willen aanvragen. “Zorg ervoor dat je motivatie in orde is. Niets is makkelijk. Als je erin gelooft, dan komt het goed. Stel ook vragen aan de doelgroep die je wilt helpen. Denk niet voor hen.” 

De stichting kreeg € 17.500,= van het Oranje Fonds om het project op te zetten. 

Meer informatie over Share Network.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte