‘Toen ze haar herinnering voorlas, hingen we aan haar lippen’

‘Toen ze haar herinnering voorlas, hingen we aan haar lippen’

“Ouderen zijn geen bijzondere hulpbehoevende zielige mensen, maar mensen met bijzondere verhalen die de moeite waard zijn om te delen met jongere generaties.”

Gelderland, Nijmegen

2019
3000,=

“Soms hoor ik mensen zeggen dat ouderen zoveel op elkaar lijken. Jongeren zien we veel meer als individu. Terwijl de levens van ouderen veel meer divers zijn. Door onze projecten horen we unieke levensverhalen en ontdekt iedereen dat ouderen net als jongeren ook wensen en dromen hebben”, vertelt impactproducent Noortje Kessels van Wintertuin in Nijmegen.

Zomerkamp

“Met ons project Verhalenhuis Zomerkamp organiseerden we in de zomer activiteiten voor ouderen in een woonzorgcomplex in Rotterdam. In die periode hebben ze minder te doen omdat er minder wordt georganiseerd en de kinderen op vakantie zijn. Het zomerkamp is een spin-off van ons langlopende en meest succesvolle ouderenproject Het Verhalenhuis. Een jonge schrijver begeleidt een groep ouderen in het schrijven van hun levensverhalen. Die komen in een boek waaruit de mensen tijdens een presentatie voordragen.”

Schrijfopdrachten

“In de zomer kregen de deelnemers iedere week bezoek van schrijver Elske van Lonkhuyzen. Zij nam zomerse schrijfopdrachten mee om herinneringen op te halen over zon, zee, reizen en vakantie. Het resultaat is het Verhalenhuis Vakantieboek waaruit de deelnemers in de zorginstelling hebben voorgedragen.”

Vakantiezomerboek

Volgens Elske heeft iedereen iets te vertellen en kan iedereen leren schrijven. “Er is altijd iets dat interessant is. Een mensenleven is echt superboeiend. Daar raak je nooit over uitgepraat. Voor dit project liet ik me inspireren door vakantiezomerboeken. Zo heb ik iedereen iets laten schrijven over een souvenir. Andere opdrachten gingen over de perfecte zomer, eentje die ze hebben beleefd of nog hopen te beleven.”

Zelfportret

“Ook maakten de deelnemers een woordzoeker als zelfportret. De mensen die het proberen op te lossen moeten even zoeken om iemand echt te leren kennen.” Helen van 79 vond het in eerste instantie maar raar. “Ze had nog nooit zo’n puzzel gemaakt. Maar uiteindelijk was ze heel trots. Ze stuurde het door naar haar kinderen en die zagen opeens hun moeder zichzelf omschrijven in vijftien woorden. Ze waren heel erg trots en laaiend enthousiast”, vertelt Noortje.

Delen

Iedere keer lazen de mensen de verhalen aan elkaar voor. “Het ging niet alleen om het schrijven, maar juist om het delen. Dat heeft zo’n toegevoegde waarde. We deden het echt samen en daardoor ontstaat verbinding”, zegt Elske. 

Indruk

Een van de verhalen maakte indruk op Noortje. “Een dame had een herinnering opgeschreven over haar bezoek aan een markt in Caïro. Toen ze het voorlas, zaten we in de kantine van de zorginstelling maar door de gedetailleerde beschrijving voelde het alsof we op de markt waren. We hingen met z’n allen aan haar lippen. Dat was schitterend.”

Tip

Noortje heeft een tip voor andere projecten die steun willen aanvragen bij een fonds. “Weet wat voor soort projecten het fonds zoekt binnen deze regeling. Leg daarop de focus bij het invullen van het aanvraagformulier.”

Het Oranje Fonds steunde het project met € 3.000,=. Dat geld ging naar honoraria en opmaak en drukkosten van het vakantieboek.

Meer informatie over Wintertuin.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte