‘Ons dorpshuis is er voor iedereen en iedereen komt ook’

‘Ons dorpshuis is er voor iedereen en iedereen komt ook’

“In het dorp zorgen we voor elkaar. We doen het samen, met elkaar. Iedereen wordt bij het dorpshuis betrokken.” 

Flevoland, Urk

2019
7500,=

“Ons dorpshuis is er voor iedereen en iedereen komt ook. En we blijven groeien. De behoefte onder onze inwoners is groot. We hebben op Urk maar één dorpshuis.” Teamcoördinator Betty Verheij van Caritas Urk heeft het over Buurthuis De Rots.

Jong en oud

In De Rots vinden allerlei activiteiten plaats, voor jong en oud. “Van een naaiclub, meidencafé, knutselen, instuif voor jongeren, sport- en spelactiviteiten tot themabijeenkomsten. Ook kunnen mensen met een beperking hier zelfstandig leren koken. Verder werken we samen met de kinderboerderij naast ons. We gebruiken De Rots echt voor alle inwoners van het dorp.”

Initiatieven

“Zo krijgen we vragen van inwoners om initiatieven te ondersteunen. Juist doordat de vraag van de burgers komt zien we dat een plek als deze nodig is. Als wij kunnen ondersteunen bij een nieuw initiatief zoals een burenhulpgroep, dan doen we dat graag. Als ouders van kinderen met autisme merken dat hun kind niet aansluit bij de gewone knutselgroep en ze komen met het idee voor een eigen groep, dan denken we mee.”

Vernieuwing

“Het pand is een multifunctioneel gebouw, maar wel aan vernieuwing toe. Daarom hebben we verschillende fondsen aangeschreven. Door het gebouw aan te passen is er meer mogelijk. Ook willen we bepaald publiek nog beter dienen, zoals mensen met een beperking die hier op een leuke manier hun dag kunnen doorbrengen. Straks is ook de bovenverdieping en kelder toegankelijk voor publiek en hebben we meer ruimte voor groepen.”

Helpen

Door de verbouwing kan het pand weer jaren mee. “Het is belangrijk dat mensen graag bij ons blijven binnenlopen. En we hopen dat we de doelgroepen die we nu al een beetje bereiken, straks nog veel beter kunnen helpen. Dat zou prachtig zijn.” 

Jeugd

“We proberen ook de buurtverenigingen nog meer bij onze activiteiten te betrekken. Er zijn er 45 in Urk. Als we die bereiken, wordt ook de jeugd meer betrokken. De maatschappij dat ben jij en dat begint klein, in je eigen omgeving.” 

Vrijwilligersnetwerk 

Het buurthuis draait voor een deel op vrijwilligers. “We hebben het geluk dat het heel makkelijk is om vrijwilligers te krijgen. Dat is echt fantastisch. Er is in Urk een groot vrijwilligersnetwerk met hele actieve vrijwilligers, ook bij de sportverenigingen en kerkelijke groepen. Ik denk dat het nog steeds te maken heeft met de christelijke normen en waarden die in het dorp heersen. Naastenliefde is heel belangrijk.” 

Tip

“Een tip voor andere mensen die ook een aanvraag willen indienen voor financiële steun?  Bedenk eerst met een werkgroep wat je wil bereiken. Wat is je doel? Kijk daarna welke partijen je nodig hebt. Als je doelstelling helder is, is het makkelijker om het formulier in te vullen en loop je niet achter de feiten aan.”
 
Het Oranje Fonds steunt het buurthuis met € 7500,=. Een deel gaat naar de verbouwing van het pand en het andere deel naar het opfrissen van het interieur. 

Meer informatie over Buurthuis De Rots van Caritas Urk.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.
 

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte