placeholder

Naomi (20): Zonder Learn2Work had ik op straat geleefd

Met honger naar school. Sommige jongeren durven het niet te zeggen. Naomi (20) vertelde het eerlijk aan een leraar. Learn2Work kwam gelijk in actie. Het is de plek waar ze begeleiding kreeg om terug te keren naar school en waar ze nu stage loopt.

Locatie:
Almere

“Door de honger kon ze zich niet goed focussen en raakte ze geïrriteerd. Ik ben blij dat ze eerlijk was. We hebben gelijk brood in de vriezer gelegd. En jam en kaas voor haar gekocht. Dan kan ze hier eten”, vertelt projectleider Daniëlle. Ze is ook de jongerencoach van Naomi. Stichting De Schoor in Almere biedt het leer-werktraject op maat aan voor jongeren van 18 tot en met 27 jaar zodat ze kunnen terugkeren naar school of werk. 

"Bij Learn2Work word ik serieus genomen. Ze geven me het gevoel dat ik ertoe doe."
Naomi

Naomi woont zelfstandig in een woongroep. “Ik wilde naar het mbo, maar was op mijn achttiende gestopt met school. Daarom werd ik doorverwezen naar Learn2Work. Ik zag het niet zo zitten. Ik was bang dat het saai zou zijn, maar ze gingen kijken wat ze voor mij konden doen. En dat werd ook gedaan. Daar ben ik nog steeds heel blij mee. Hier word ik serieus genomen. Ze geven me het gevoel dat ik ertoe doe.” 

Persoonlijke aandacht

Daniëlle vult aan: “Het is niet alleen een project. We geven persoonlijke aandacht. We kijken naar de situatie van de jongeren. Waar komen ze vandaan en wat hebben ze nodig? Naomi hebben we voorbereid op haar terugkeer door schoolse vaardigheden aan te leren, zoals op tijd komen en huiswerk maken. Ook volgde ze bepaalde vakken. De jongeren gaan hier vier dagen per week naar school. Daarnaast kijken we of de leefgebieden stabiel zijn. Naomi heeft heel veel meegemaakt. Soms heeft ze steun nodig op mentaal-emotioneel gebied. Als ze niet lekker in haar vel zit, praten we erover. Daarna gaat ze weer aan de slag. Dat is fijn.”

Door deelname aan het Oranje Fonds-programma Meedoen, Samen uit de Armoede ontwikkelde de organisatie een project voor jongeren die in armoede leven. “Die konden bij ons niet meedoen, terwijl er sprake is van hoge schooluitval onder jongeren met schulden. Daarom hebben we een plan geschreven en gelijk uitgevoerd. Alle jongeren verdienen een gelijke kans.”

Door Learn2Work heeft Naomi weer toekomstplannen. “Zonder Learn2Work had ik op straat geleefd. Nu volg ik de mbo-opleiding Zorg & Welzijn. Ik wil jongerenbegeleider worden met een eigen bedrijf en een eigen woongroep.” Daniëlle: “Dit is waarom ik dit werk doe. Ik wil het verschil maken en jongeren als Naomi helpen. Dat verdienen ze. Als iemand naar je omkijkt, dan weet je dat je ertoe doet. Als ik iedere dag een jongere met een lach naar huis zie gaan, ben ik blij.”

Ook Naomi is blij dat ze Daniëlle heeft ontmoet. “Learn2Work is voor mij een plek waar je heen kunt als je hulp nodig hebt en een plek waar je kan doorstromen. En Daniëlle is een hele goede begeleider. Ik kan altijd bij haar terecht.” Daniëlle: “Ik had meteen een connectie met haar. Ik voelde haar pijn. In het begin stribbelt ze tegen, maar vervolgens pakt ze het op en doet ze het fantastisch. Ze is bereid om te veranderen en staat open om dingen te leren en te doen. Niet iedereen heeft die mentaliteit. Ik heb zoveel respect voor haar. Ze heeft echt een drive.”

Meer weten over de mensen achter de stichting?
Lees het verhaal 'Samen kijken hoe je kunt doorontwikkelen is zo waardevol.'