placeholder

‘Samen kijken hoe je kunt doorontwikkelen is zo waardevol’

“Het was een prachtige reis. Tot de dag van vandaag ben ik blij dat ik mee heb gedaan aan het programma Meedoen, Samen uit de Armoede. Eigenlijk was het een masterclass van vier jaar. Maar het allerbelangrijkste is dat we nu nog meer doen voor jongeren op het gebied van armoede.”

Naam van organisatie:
Learn2Work
Jaar van toekenning:
2024
Locatie:
Almere
Doelgroepen:
Jongeren (vanaf 15 jaar)
Toegekend bedrag:
-

Projectleider Daniëlle van Learn2Work deed mee aan het speciale programma van het Oranje Fonds. “We zijn onderdeel van Stichting De Schoor. Learn2Work is een leer-werktraject voor jongeren van 18 tot en met 27 jaar die zijn uitgevallen op school of niet zelfstandig aan werk komen. Door een traject op maat stromen ze binnen een jaar weer terug naar school of werk. De jongeren krijgen persoonlijke aandacht. We kijken wat iemand nodig heeft.” 

Tijdens het programma werkte Daniëlle met haar collega’s aan een plan voor jongeren die in armoede leven. “Ze konden bij ons niet meedoen, terwijl er sprake is van hoge schooluitval onder jongeren met schulden. Wij wilden ze helpen, want alle jongeren verdienen een gelijke kans. We deden ook mee vanwege de expertise, coaching en begeleiding.”

Een project waar je niet meer omheen kan

Deelnemers kregen onder meer workshops en coaching. Ook werden uren ingezet voor de versterking en de doorontwikkeling van het initiatief. Daarnaast was er een financiële bijdrage. “Het ging ons niet om het geld, maar om de coaching die je krijgt en het uitdiepen van je project. Je kijkt samen hoe het ervoor staat en hoe je kunt doorontwikkelen. Dat is zo waardevol. We zijn nu een project geworden waar je niet meer omheen kan. We hebben echt stappen gemaakt. Nu kregen we de kans daar de tijd voor te nemen. Als je werkt, gaat alles maar door. Even een dag eruit te zijn is belangrijk. Ook je ervaringen delen met andere projecten is leerzaam. Met sommige heb ik nog steeds contact.”

“Ook ben ik persoonlijk heel erg gegroeid. Ik was een projectleider die overal in sprong. Nu kan ik veel meer uit de waan van de dag stappen en rustig kijken wat er aan de hand is. Verder kijk ik beter naar samenwerkingspartners. Daarnaast weet ik nu van mijn team goed wat ieders drijfveren zijn. Door de expertise van een ander goed in te zetten, versterk je elkaar enorm. Tot slot is onze missie en visie duidelijker.”

Ze raadt andere projecten zeker aan om mee te doen met programma’s van het Oranje Fonds. “Mensen denken vaak dat het te veel tijd kost, maar het heeft zoveel waarde. De terugkomdagen vond ik het leukst. Samen zijn met de andere deelnemers. Er hing altijd zo’n leuke sfeer. Ik zou iedere initiatiefnemer adviseren de programma’s van het fonds in de gaten te houden. Sowieso betekent het Oranje Fonds veel voor ons. We krijgen zoveel waardering en erkenning voor ons werk. Ze geven ons echt het gevoel dat wij ertoe doen. En ze doen voor duizenden initiatieven heel veel. Tijdens het programma pakten ze groot uit. Ik vind het jammer dat het is afgelopen. Het had van mij nog zo vier jaar mogen duren.”