‘Met onze buitenspeelkar stimuleren we kinderen buiten te spelen’

‘Met onze buitenspeelkar stimuleren we kinderen buiten te spelen’

“Als we kinderen op straat zien, dan laden we onze buitenspeelkar ter plekke uit en vragen of ze willen meespelen.”

Noord-Brabant, Eindhoven

2018
2800,=

“Met die kar gaan we expres de wijk in om kinderen te stimuleren buiten te spelen. In de wagen zitten geen hightechdingen, maar juist simpel speelgoed zoals blikken gooien, een skippybal, een springtouw, kegels en een eendjesbak om te vissen. De ouderwetse spellen zijn juist leuk”, vertelt initiatiefnemer Conny Oosterhout-Smits van Stichting Sociaal Solidair.

Crisis

De Eindhovense hulporganisatie helpt in eerste instantie mensen in de minima. “Mensen die in een crisis zitten helpen we gelijk. We geven noodpakketten als er echt niets meer is, kleding of huisraad wanneer er opnieuw begonnen moet worden. We helpen van niets naar iets.” 

Verborgen armoede

Volgens Conny is er in Nederland veel verborgen armoede. “Mensen vragen niet om hulp, want ze schamen zich. Maar ik wil ze graag helpen. Door kinderactiviteiten te organiseren kan ik signaleren welke mensen in armoede leven en hulp nodig hebben.”

Sport en spel

Onder de noemer sport en spel spelen er ieder weekend kinderen bij de stichting. “Ze zijn tussen de 4 en 16 jaar oud. Alle kinderen, met en zonder beperking, zijn welkom. Ze kiezen zelf wat ze willen doen. Niets moet. De ene keer is het badminton, de andere keer hoelahoepen, voetballen of basketbal. Maar het kan ook zaklopen zijn.” 

Meer bereik

“Laatst waren we ergens met de kinderen en wilden we opeens pootjebaden. Een van de kinderen vertelde terloops dat hij zijn boxershort van school had gekregen omdat mamma niets meer had. Daar begint het. Sinds we op deze manier signaleren hebben we veel meer bereik.” 

Helpen

“Alle kinderen, jong en oud, spelen met elkaar. Het is mooi om te zien dat de grote kinderen voor de kleintjes zorgen. Als een jonger kind iets niet snapt, legt een oudere het uit. Soms zie je kinderen van 13 jaar meehelpen blokken bouwen. Dat is heel grappig.”

Mix

“Ik ben wel van het idee afgestapt om alleen kinderen uit de minima te pakken. Ik ga voor de mix. Ik hou niet van hokjes. Kinderen spelen samen en leren van elkaar. Ouders die het wel kunnen betalen vraag ik om een bijdrage. Ze bepalen zelf of ze het kunnen betalen. Er zijn ook ouders die voor een ander kind betalen.” 

Ouderen

“Maar we helpen ook ouderen. Op dinsdag hebben we een lunch. Een keer was daar een meneer van tachtig jaar die vertelde dat hij alleen maar diepvriesmaaltijden at. Nu doet hij één keer in de week boodschappen met een van onze vrijwilligers. Die dag eten ze samen en de rest vriezen ze in.”

Gloeiende plaat

“De dingen die we doen zijn allemaal druppeltjes op een gloeiende plaat. Ik hoop uiteindelijk dat er een tijd komt dat ieder kind normaal eten heeft. En dat we allemaal weer meer oog hebben voor elkaar, net zoals vroeger.” 

Tip 

Conny vond het indienen van een aanvraag voor financiële steun de eerste keer best moeilijk. “Als je er niet thuis in bent, neem dan contact op met het fonds om te overleggen. Bij het Oranje Fonds krijg je altijd een projectleider die met je meedenkt.” 

Het Oranje Fonds steunt eenmalig met € 2.800,=. Van dat geld is speelgoed gekocht voor de speelkar, maar ook zaken voor op het veld zoals een badmintonnet en een speelkussen.

Meer informatie over Stichting Sociaal Solidair.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte