‘Mensen kunnen dingen veranderen als ze er zelf aan bijdragen’

‘Mensen kunnen dingen veranderen als ze er zelf aan bijdragen’

“Met een stukje positiviteit lukt het om de doodnormale buurtbewoner die wel klaagt maar niet actief is, te betrekken."

Limburg, Kerkrade

2019
10.000,=

“In Kerkrade zijn veel problemen. Er heerst werkeloosheid, armoede en daarnaast is het vertrouwen in andere mensen en instituties heel laag. Daar wil ik graag iets aan doen. Daarom wil ik de doodnormale buurtbewoner die wel klaagt maar niet actief is, betrekken. Dat begint met een stukje positiviteit”, vertelt initiatiefnemer Sidney van den Berg van De Positieve Stad

Samen

“Met het project, dat nog moet beginnen, wil ik buurtbewoners activeren om samen aan de slag te gaan. We moeten het namelijk samen doen, anders verandert er niets. Mensen kunnen dingen veranderen als ze er zelf aan bijdragen. Dat is een van onze boodschappen.” 

Positieve boodschap

“We gaan op zoek naar mooie verhalen uit de buurt en die delen we. Iedereen heeft wel een positieve boodschap voor anderen. Al is het maar: ik hoop dat je een fijne dag hebt. We verzamelen die positieve quotes en plaatsen ze op borden langs een wandelroute door de wijk. Zo zorgen we voor een glimlach op het gezicht van de bewoners.” 

Verbinden

“Sommigen zijn al vaak teleurgesteld. Ze hebben het gevoel dat ze niet worden geholpen. Door dit project willen we laten zien dat ideeën werkelijkheid kunnen worden. We verbinden mensen aan elkaar, aan organisaties en aan de omgeving.”

Elkaar leren kennen

“De wandelroute leidt langs organisaties die al aanwezig zijn in de wijk, zoals buurtkamers, de bibliotheek en het wijkcentrum. Ook vinden er activiteiten plaats. De ene keer treedt een singer-songwriter op, de andere keer kunnen mensen ansichtkaarten maken. We willen niet alleen dat ze het leuk vinden, maar elkaar ook leren kennen.”

Betrokken

“De buurt wordt geënthousiasmeerd om te stemmen op hun favoriete quote en locatie. Op die manier zijn zij ook betrokken. Hun stem telt. Zo creëren we een betere binding met de buurt en met elkaar. We willen de bewoners trots maken op het resultaat.” 

Buurtteams

“Ook vormen we buurtteams: bewoners die samen de handen uit de mouwen steken. Zij halen onder meer de positieve boodschappen op. Uiteindelijk hoop ik dat de mensen in de toekomst zelf het initiatief nemen. En het zou supermooi zijn als ze weer lekker voor de deur een bakkie koffie drinken of op de vrijdagavond samen een pilsje drinken in het wijkpunt. Dat ze elkaar leren kennen, weten wie hun buren zijn en dat ze ideeën samen kunnen realiseren.”

Tip

Sidney heeft een tip voor andere mensen die aan fonds willen aanschrijven voor steun. “Bel met de fondsen. Mensen zijn bereid om mee te denken. En wees niet bang dat het idee niet goed genoeg is. Deel je plan met anderen en blijf het ontwikkelen.” 

Het Oranje Fonds steunt het project met 10.000,=. Dat geld is met name bedoeld voor personeelskosten.

Meer informatie over De Positieve Stad.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven

Foto: Kath’s Photography

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte