placeholder

'Maatje zijn maakt je dag mooier’

Hij wilde in zijn vrije tijd graag iets betekenen voor iemand anders. Taalmaatje zijn. Dat leek Martijn (26) wel wat. “Inmiddels zijn Wasem en ik veel meer dan maatjes. Ik zie hem niet als iemand die de taal moet leren, maar als een vriend die de taal steeds beter gaat begrijpen.”

Locatie:
Rotterdam

Via Netwerk Nieuw Rotterdam leerde hij Wasem (26)  kennen. Een zoektocht op internet bracht hem bij de jongerenorganisatie in Rotterdam. “Door de coronalockdown besefte ik dat er mensen zijn die zich altijd alleen voelen. Ze willen er wel op uit, maar weten niet met wie. Ik heb genoeg vrienden en kennissen om mij heen. Het leek mij leuk om in mijn vrije tijd het leven van anderen wat gezelliger te maken.” 

Hij meldde zich als vrijwilliger aan voor Vrijwilligert. Onder die noemer zetten jongeren zich in voor andere Rotterdammers. “Wasem zocht iemand met wie hij Nederlands kon praten. De band die we nu hebben, noem ik een vriendschap. Het is extra mooi om te zien dat Wasem door ons contact groeit. En voor hem is het fijn dat hij in een nieuw land een vriend heeft.” Wasem: “Sinds ik Martijn ken voel ik me minder eenzaam. Het is ook handig dat ik van alles aan hem kan vragen. Zonder hem had ik veel dingen zelf moeten uitzoeken.”

Samen leuke en nuttige dingen doen 

Door hun gemeenschappelijke interesses en hobby’s werden de twee een match. Martijn: “We houden allebei van sporten en gaan er graag op uit. Laatst hebben we een audiotour op een boot gedaan. Ook zijn we naar de bioscoop geweest.” Wasem: “Ik heb een keer Syrisch gekookt voor Martijn en we doen mee met activiteiten die Netwerk Nieuw Rotterdam organiseert.” Eigenlijk zoeken ze altijd iets uit dat ze allebei leuk vinden. Martijn: “En het moet nuttig zijn. Bij zo’n audiotour kan ik juist dingen uitleggen omdat ik de taal begrijp. Door samen van alles te doen, is Wasem op een hele andere manier met de Nederlandse taal bezig dan op school. Wat hij daar leert, past hij bij mij toe. Ook praat je als je op stap bent over hele andere dingen. Daardoor gaat zijn taalvaardigheid snel vooruit.” 

Ze zien elkaar meestal om de week en hebben contact via WhatsApp en Instagram. Martijn: “Dan zie ik weer dat Wasem iets met zijn Syrische vrienden heeft gedaan. Ik vind het trouwens heel knap dat hij met zijn vrienden bijvoorbeeld naar de dierentuin gaat. Zo leer je een land kennen. Hij staat niet stil en is echt een doorzetter. En sociaal, avontuurlijk en sportief. Ook neemt hij initiatief. Hij is echt een topgozer.”

"Er zijn zoveel mensen die een buddy zoeken. Er zit altijd iemand tussen met wie je een klik kan hebben en die een vriend van je kan worden. "
Martijn

Martijn krijgt vaak genoeg van Wasem te horen hoe blij hij met hem is. “Hij bedankt me uitbundig.” Wasem: “Ik vind alles wat we samen doen leuk.” Martijn: “Ik vind het mooi dat jij er blij van wordt en het leuk vindt. Het geeft een goed gevoel dat ik iets voor jou kan betekenen.” Hij raadt anderen zeker aan om ook maatje te worden. “Het kost niet veel tijd en levert zoveel voldoening op. Je weet dat je er voor de ander toe doet. Je kan iemand gelukkig maken. En er zijn zoveel mensen die een buddy zoeken. Er zit altijd iemand tussen met wie je een klik kan hebben en die een vriend van je kan worden. Ja, ik geniet er echt van. Maatje zijn maakt je dag mooier.” 

Meer weten over de mensen achter de stichting?
Lees het verhaal 'Netwerk Nieuw Rotterdam: voor maatjeskoppels zijn kleine stapjes belangrijk.'