placeholder

Netwerk Nieuw Rotterdam: Voor maatjeskoppels zijn kleine stapjes belangrijk

Als nieuwe maatjes elkaar net leren kennen, wil ze graag weten hoe het met ze gaat. “Na drie keer peil ik of ze nog willen doorgaan. Bij een koppel kreeg ik in het begin al een foto dat ze aan het varen waren. Toen wist ik meteen dat het goed zat.”

Naam van organisatie:
Netwerk Nieuw Rotterdam
Jaar van toekenning:
2024
Locatie:
Rotterdam
Doelgroepen:
Nieuwkomers (statushouders, asielzoekers, ongedocumenteerden)
Toegekend bedrag:
-

Joanne is coördinator bij Netwerk Nieuw Rotterdam. “Wij zijn een jongerenorganisatie voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Het doel van onze organisatie is een plek bieden waar jongeren vrienden maken, zichzelf ontwikkelen én zich als vrijwilliger inzetten voor een ander. Een jongere kan zich als vrijwilliger bijvoorbeeld inzetten als een maatje voor een mede-Rotterdammer.”

De jongeren kunnen zich op verschillende manieren inzetten als maatje. “Er zijn groepsactiviteiten en individuele activiteiten. We kijken sowieso altijd naar iemands interesses. De een vindt het leuk om taalmaatje van een statushouder te zijn, de ander gaat als bezoekmaatje bij een oudere langs. Ook zijn we flexibel. Ons vrijwilligerswerk moet in de agenda van de jongere passen. Wel vragen we aan een maatje om zes maanden voor een ander klaar te staan. Dat is heel anders dan bij onze eenmalige vrijwilligersacties.” 

De koppels kunnen verder alles zelf bepalen. “Ze hoeven ook niet meteen snel van start. Kleine stapjes zijn belangrijk. Ze kunnen het beter opbouwen dan gelijk hoog inzetten. Tijdens een proefperiode ontmoeten maatjes elkaar eerst drie keer om te kijken of het klikt. Als het dan toch eindigt, zijn ze wel een ervaring rijker. Dat is ook waardevol. Maar het is natuurlijk tof als twee mensen elkaar wel vinden. Daar geniet ik van. Dat motiveert ook. Het laat zien dat een maatjestraject echt waardevol is.” Niet alleen voor de hulpvrager die blij is dat er iemand voor hem klaarstaat, maar ook voor het maatje. “Maatjes krijgen waardering van de mensen die ze helpen. Ze zijn hen zo dankbaar. Dat geeft een goed gevoel. Ze beseffen dat ze met een klein beetje van hun tijd iets kunnen betekenen voor een ander. Ze laten iemand weten ertoe te doen.”

"We appen of bellen met de vaste vrijwilligers om te zorgen dat we niet uit beeld verdwijnen. "
Joanna

Duidelijkheid bieden en contact houden 

Bij het matchen vertrouwt Joanne op haar eigen gevoel. “Verder vind ik het belangrijk duidelijkheid te bieden naar de vrijwilligers en hulpvragers. Zo heb ik geleerd dat ik de jongeren vanaf het begin goed uitleg wat het inhoudt om maatje te zijn. Want het betekent dat je betrokkenheid moet tonen, afspraken nakomt en bereikbaar bent. We willen onze hulpvragers niet teleurstellen. Ik denk dat het bij projecten met jongeren belangrijk is van tevoren duidelijk te zijn.”

Daarnaast is contact houden belangrijk. “We appen of bellen met de vaste vrijwilligers om te zorgen dat we niet uit beeld verdwijnen. Ook nodigen we iedereen uit voor bijvoorbeeld de zomerbarbecue. Op die manier willen we de jongeren aan ons binden. En ze krijgen via de mail een maandoverzicht met onze ontmoetings- en vrijwilligersactiviteiten.”    

Om verder te groeien, doet de organisatie mee met het groeiprogramma van het Oranje Fonds. “We leren onder meer professionaliseren en onze impact inzichtelijk maken. Het Oranje Fonds betekent voor ons niet alleen financiering en steun voor onze projecten. Eigenlijk zien we het Oranje Fonds als een vriend om onze missie mogelijk te maken.” 

De organisatie probeert dan ook op allerlei manieren jongeren te bereiken. “We plaatsen onder meer advertenties en organiseren events. Tijdens zo’n evenement eten we samen, is er muziek en doen ze in groepjes vrijwilligerswerk. Deze grotere events hebben een laagdrempelig karakter. Zo leren jongeren ons kennen op een prettige manier zonder vervolgens ergens aan vast te zitten. We organiseren ook taalcafés. Daarbij zetten Rotterdamse jongeren zich in om jonge vluchtelingen de Nederlandse taal te leren. De jongeren kunnen dan ook op een natuurlijke manier kijken of ze een klik hebben met iemand. Ik ken een jongen die al taalmaatje was en daar iemand ontmoette met wie hij het goed kon vinden. Hij is nu ook zijn maatje.” 

Maatjes koppelen

Ben je voor jouw maatjesproject op zoek naar maatjes? Via ons platform maatjesgezocht.nl kan je nieuwe vrijwilligers voor jouw project vinden. Meld jouw project hier aan!