‘Kinderen maken kennis met muziek en met elkaar’

‘Kinderen maken kennis met muziek en met elkaar’

“Het is zo mooi dat we kinderen die nog nooit met muziek in aanraking zijn geweest de kans bieden om muziek te maken.”

Zeeland, Oud-Vossemeer

2016
18.000,=

"Door het project ‘Alleen ben je sneller, samen bereik je meer’ maken kinderen van groep 3 tot en met 8 kennis met muziek en met elkaar. Dat doen we door vanuit de muziekvereniging les te geven aan kinderen van drie verschillende basisscholen in Oud-Vossemeer”, vertelt Jeannette Hageman van stichting Haa in de Maat. “Het gaat om muziek en vriendschap.”

Werelden samenbrengen

Wekelijks leren groepen scholieren een bepaald muziekinstrument bespelen. “Elke groep bestaat uit leerlingen van de diverse scholen. Door de muziek trekken kinderen met verschillende levensbeschouwelijke achtergronden met elkaar op”, legt de inwoonster uit het Zeeuwse Oud-Vossemeer uit. “We brengen al die werelden samen. Zo bevorderen we de integratie tussen de scholen en in onze leefgemeenschap.”

Fanfareband

De kinderen leren instrumenten te bespelen die in een fanfareband voorkomen. “Van slagwerk, de trompet tot de trombone. Dan kunnen alle scholieren op hun eigen school een orkest vormen. Ook kunnen ze gelijk doorstromen naar de muziekvereniging. Op die manier zorgen we voor het behoud van onze cultuur en tradities in het dorp.”

Kennis en competenties

“Door muziekles leren kinderen niet alleen samenwerken maar ook luisteren naar elkaar. Het verbetert de kennis en competenties”, gaat Jeannette verder. Ook de scholen werken meer samen. “Dat is belangrijk omdat de levensbeschouwing van diverse mensen toch wel ver uit elkaar ligt. Als we samenwerken bereiken we veel meer dan ieder voor zich. Dit project is daar een prachtig voorbeeld van.”

Maatschappelijk betrokken

“Behalve dat er heel veel vrijwilligers zijn die muziekles geven, zijn er ook senioren die graag de handen uit de mouwen steken. Zo maken ze tassen en sjaals en bakken ze bijvoorbeeld pannenkoeken. Het geeft hen een doel en ze vinden het fijn om te helpen. Ze blijven op die manier heel maatschappelijk betrokken. De oudste dame is 94 jaar!”

Muziekvrienden

Zelf is Jeannette hoornblazer. “Muziek is de levensader van de maatschappij. Een film zonder muziek is niks aan. En het verbindt mensen, want muziek is onze gemeenschappelijke taal. Als je samen muziek maakt geeft dat een fijn gevoel. Je krijgt muziekvrienden met wie je lief en leed deelt. Ik vind het heel fijn dat ik het kan overdragen aan jonge mensen.”

Plezier

“We maken muziek echt toegankelijk. Ouders zeggen ook dat als deze muziekactiviteiten niet op school waren aangeboden, ze nooit hadden geweten dat hun kind muzikaal is. Uiteindelijk draait het allemaal om plezier. Onze optredens zijn kwalitatief goed, maar het belangrijkste is dat de kinderen het leuk vinden. Ik vind het helemaal top om al die stralende gezichten te zien als ze muziek hebben gemaakt.”

Tip

Jeannette heeft een tip voor andere mensen die steun willen aanvragen voor een project. “Vraag advies aan iemand die meer van fondsenwerving af weet als je zelf de kennis niet in huis hebt.”

Het Oranje Fonds steunde het project drie jaar met € 18.000,= . Dat geld is gebruikt voor de aankoop van muziekinstrumenten, lesmaterialen en personeelskosten.

Meer informatie over Stichting Haa in de Maat.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte