'Inwoners en vluchtelingen nemen elkaar mee in hun wereld'

'Inwoners en vluchtelingen nemen elkaar mee in hun wereld'

Buddy to Buddy wil ervoor zorgen dat vluchtelingen in Nederland een sociaal netwerk krijgen en dat lokale bewoners hen niet als vreemdelingen zien. De oplossing? Ze worden aan elkaar gekoppeld!

Gelderland, Zutphen

2016
50.000,=

Werelden vergroten

Buddy to Buddy, opgericht in Zutphen, gaat uit van gelijkwaardigheid en organiseert laagdrempelig contact van mens tot mens. Eén persoon kan de link zijn naar onze samenleving en kan daarmee heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan. Uiteindelijk zijn we elkaars vreemdeling totdat we elkaar leren kennen. Voor beide kanten is contact een verrijking en geldt dat werelden worden vergroot. Daarom koppelt Buddy to Buddy lokale bewoners aan vluchtelingen in Nederland.

“Toen ik negen maanden geleden naar Nederland kwam had ik geen familie”, zegt Huruy Gebrhiwet. “Maar nu wel. Bastiaan, Ariane en haar zoon zijn familie voor mij.” “Hij noemt mij ook moeder”, antwoordt buddy Ariane met een glimlach. 

Een spiegel

Een van de buddy's zegt: “Als ik uit een ander land hier zou komen en niemand kende, dan zou het zo fijn zijn om één iemand te hebben die je altijd kunt bellen, waar je altijd kunt aankloppen. Die je meeneemt als je iets niet snapt of gewoon voor de gezelligheid als je eenzaam bent.” Een ander: “Het is voor hem een compleet nieuwe wereld waarin hij terecht is gekomen. Dat hij zich kan handhaven vind ik knap. Deze jongen houdt mij ook een spiegel voor. Dat wat ik vanzelfsprekend ben gaan vinden, bekijk ik nu met andere ogen.”

Vier maanden aan de slag

Een aantal keren per jaar start Buddy to Buddy een nieuw project waarbij vluchtelingen en vrijwilligers aan elkaar worden gekoppeld. Het project duurt vier maanden. Er vormen zich kleine groepen van buddy’s die elkaar kunnen versterken. Elke groep heeft een vaste contactpersoon bij de organisatie die ondersteunt waar nodig. 

Voorbereiding en op pad

De voorbereiding van de Nederlandse buddy’s bestaat uit een voorlichtings- en een themabijeenkomst. Vervolgens ontmoet die zijn of haar buddy voor het eerst op een feestelijke matchingsavond. Daarna gaan ze samen op pad. De buddy’s spreken in ieder geval één keer per week af. Eén keer in de drie weken komt de buddygroep samen om ervaringen uit te wisselen en elkaar te ondersteunen waar nodig. 

Na vier maanden stopt het project en mogen de buddy’s zelf afspreken of (en hoe) zij het contact willen voortzetten.

Allerlei ontmoetingen

Naast het matchen van buddy’s organiseert en faciliteert Buddy to Buddy activiteiten waarbij de ontmoeting tussen Nederlanders en vluchtelingen centraal staat. Neem bijvoorbeeld “eat-and-meet”, waarbij vluchtelingen bij Nederlandse gezinnen komen eten en de interactieve gastcolleges op scholen. Alles om begrip en verbinding te vergroten.

Meer informatie over Buddy to Buddy. Koning Willem-Alexander bracht in september 2018 een werkbezoek aan de stichting. Hoe dat ging, leest u hier.
    

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte