‘Ik wil dat deze jongeren beter in de maatschappij gaan staan’

‘Ik wil dat deze jongeren beter in de maatschappij gaan staan’

“De jongeren zijn heel dankbaar. Je bouwt een band met ze op. Ik vind het heel wat als iemand uiteindelijk stabiel aan het werk is. Ik blijf ook dan contact houden.” 

Zuid-Holland, Rotterdam

2018
122.000,=

Alex (56) is een van De Rotterdamse Douwers die jongeren met problemen een steuntje in de rug biedt. “Met ons project begeleiden we Rotterdamse jongeren naar meer zelfredzaamheid. In hun eigen omgeving vinden zij niet de ondersteuning die ze nodig hebben op het gebied van werk of opleiding, financiën of het vergroten van hun netwerk. De mentor, die wij een Douwer noemen, biedt langdurige een-op-een begeleiding”, vertelt initiatiefnemer Wim van Losser van Stichting Mentorproject. 

Werk

Het hogere doel is altijd iemand ondersteunen naar werk of opleiding. “Wij geloven in werk. Naast inkomen biedt het structuur, is het goed voor je eigenwaarde en krijg je een netwerk”, zegt mede-initiatiefnemer Aldo Baljet. Tachtig Douwers helpen met het oplossen van de belemmeringen naar werk of het behouden van een baan. “De jongeren hebben in hun eigen netwerk vaak niemand die hen kan helpen.”

Arm

Een van de jongeren die Alex onder zijn hoede nam was heel arm. “Hij stuurde een filmpje om te laten zien hoe zijn huis eruitzag. Ik kreeg er een brok van in mijn keel. Hij wilde heel graag geholpen worden.” De ondersteuning begint dan ook vaak praktisch. “Het maken van betalingsafspraken, een bankslaper ergens onderbrengen, het kan van alles zijn”, vertelt Wim. “Als iemand snel zijn huis uit moet, dan lossen we eerst dat op.” 

Relatie

Er ontstaat vanzelf een relatie tussen de jongere en de Douwer. Die relatie bepaalt volgens Wim het effect van de interventie. “Een match is een voorwaarde voor een succesvol traject.” De Douwer hoeft niet alles in z’n eentje op te lossen. “Wij hebben een groot netwerk van allerlei instanties waarmee we samenwerken.”

Opbouwen en douwen

Alex kiest voor de directe aanpak. “Ik vraag op de man af wat het probleem is en dan gaan we daarmee aan de slag. Zijn er problemen op financieel gebied, wonen of drugs?  Ik hou ze voor ogen dat ze een andere weg kunnen bewandelen. Ik wil ook graag dat ze beter in de maatschappij gaan staan, maar ze moeten wel willen. Het is echt opbouwen en douwen.” 

Logge instanties

“De Douwers douwen om de jongeren in beweging te krijgen, maar ook tegen grote logge en ontoegankelijke instanties”, zegt Aldo. “We douwen daar waar anderen geen ingang vinden om voor elkaar te krijgen wat de jongere in eerste instantie niet lukt”, vult Alex aan. 

Verbonden

Als het aan Aldo ligt, is elke Rotterdammer minimaal één keer in z’n leven een Douwer. “Je helpt de stad en de jongeren enorm.” Alex blijft jongeren een duwtje in de rug geven. “Ik heb mezelf aan dit project verbonden. Ik zie het als mijn bijdrage voor de stad.”

Tip

Aldo adviseert anderen die een aanvraag voor financiële steun willen indienen, een goed beeld te schetsen van de situatie als het project niet zou bestaan. "Wat zou er anders zijn en waarom is het dus van belang dat dit project er wel komt?"

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met een totaalbedrag van € 122.000,=. Dat geld gaat onder meer naar de ontwikkeling van het project.

Meer informatie over Rotterdamse Douwers
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.

Foto: Roderik van Nispen

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte