'Ik vind hier echt mijn ziel weer terug'

'Ik vind hier echt mijn ziel weer terug'

Als arts ziet Ester Bertholet hoe ouderen achteruit gaan en welke kwaaltjes ermee gemoeid zijn. Kniepijn, somberheid, afvallen. Volgens haar is medicatie niet het beste antwoord. “De echte remedie tegen achteruitgang is om in beweging en onder de mensen te blijven.”

Gelderland, Velp

2016
27.500,=

Maar dat is voor veel ouderen makkelijker gezegd dan gedaan. Een buurthuis of sportclub is vaak niet toegerust op de meer kwetsbare oudere. “Iemand van tegen de 80 waarvan het geheugen achteruit gaat, overziet de mogelijkheden vaak niet”, vertelt Ester van Stichting het Raadhuis. “Vaak durven ze niet, zijn ze bang dat ze komen te vallen of andere ongelukjes krijgen. De volgende mogelijkheid is de dagopvang, maar dat is voor deze mensen juist weer veel te zwaar. Met een dagvullend programma en allemaal mensen met zware beperkingen. Ik wilde graag iets bieden wat daar tussenin zit.”

Bewoners denken mee 

En dus zette Ester Stichting het Raadhuis op, inmiddels ook bekend als Ons Raadhuis: een plek waar iedereen welkom is om aan activiteiten mee te doen. Met meer begeleiding dan bij een gemiddeld buurthuis en veel laagdrempeliger dan een dagbesteding. “Onze coördinator heet de mensen welkom en stimuleert ze om met activiteiten mee te doen. Ze kent de bezoekers en belt ook na als iemand niet komt.” De hele dag zijn er activiteiten om uit te kiezen. Via een strippenkaartsysteem hebben bezoekers optimale vrijheid. “En we bepalen de programmering ook samen met de bezoekers. Sommige activiteiten worden zelfs door bezoekers zelf georganiseerd. Zoals een man met geheugenproblemen die gaat helpen bij schilderworkshops.”

Het duurde even voordat Ester een goede locatie gevonden had. “Er was genoeg plek bij verzorgings- of verpleeghuizen of buiten het centrum”, vertelt ze. “Maar ik wilde een plek die midden in het gewone leven staat. Waar levendigheid is en waar je voor of na je bezoek ook nog even langs een winkeltje kunt.” In de oude pastorie vond ze de perfecte plek, in het leukste winkelstraatje van Velp.

Positieve energie

Bij het Raadhuis mag iedereen binnen lopen en dat geeft een heel positieve energie. “We merken dat mantelzorgers vaak ook mee komen. Die zijn dan ook weer onder de mensen. Of neem de man van wie de vrouw was overleden. Hij wilde eigenlijk alleen komen om wat te praten. Maar hij bleef hangen en is aangespoord om ook te gaan bewegen, wat hij helemaal niet van plan was.” Ester haalt nog een bijzonder voorbeeld aan. “Een ouder echtpaar komt schilderen en boetseren. Hun dochter kwam eens mee en raakte enthousiast. Zij gaat nu klassieke dansles geven!” 

Ambitie

Na de proefperiode van maart tot en met juni waarin het Raadhuis twee dagen per week open was, telde Ester al 51 vaste bezoekers! Inmiddels is een derde openingsdag toegevoegd. Als het aan Ester ligt, breidt zich dat nog verder uit. “Het liefst zeven dagen per week, inclusief de avonden! Voor ouderen zijn de weekenden en avonden erg lastig. We zouden ook willen gaan koken en maaltijden hier aanbieden. Dan hebben we echt het beste antwoord op de vragen van de ouder wordende mens!”

Meer over het Raadhuis

Meer gesteunde projecten

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte