'Iedereen is hier burger en geen cliënt'

'Iedereen is hier burger en geen cliënt'

“Iedereen is welkom. Iedereen doet waar hij of zij goed in is. Ik zie alleen maar mensen die weer opfleuren.”

Overijssel, Deventer

2019
2000,=

“In het zelfregiecentrum in Deventer komen allerlei mensen, van ouderen, mensen met een ggz-achtergrond, mensen die even tussen twee banen zitten tot buitenlandse mensen. Het is echt een mix”, zegt directeur Lori van Egmond van Stichting Vriendendiensten Deventer. “Gemiddeld komen er 65 mensen per dag.”

Vrijheid

“Bij een dagactiviteitencentrum is er een vast programma, maar hier doen de bezoekers de dingen waarvan zij vinden dat die moeten worden gedaan. Bezoekers hebben geen indicatie nodig. Iedereen is hier burger en geen cliënt. Ze komen en gaan wanneer ze willen. Ze organiseren activiteiten en de coördinator biedt hulp als dat nodig is. Deze plek is van de mensen zelf. Vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Dat zijn onze drie pijlers.”

Geïnspireerd

“Toen de ggz-aanbieder in de regio stopte met het dagactiviteitencentrum, moesten de cliënten die daarheen gingen opeens naar een andere locatie. Mensen die zelfstandig woonden, gingen naar een terrein voor dagactiviteiten. Dat kon anders. Ik werd geïnspireerd door het zelfregiecentrum van Sonja Visser in Venlo. De gemeente was enthousiast en zo is het zelfregiecentrum ontstaan.”

Actief

“Bezoekers kijken wat ze kunnen betekenen. Iedereen kan wat en er is van alles te doen. Maar je mag er ook gewoon zijn. De meesten pakken na een paar weken een actieve rol op. Ze kunnen aan de slag in de tuin of achter de bar. Er heerst een hele mooie sfeer. De mensen zijn actief en positief. Ggz-cliënten zijn weer burger geworden.”

Sociaal netwerk

“Uit onderzoek van de gemeente blijkt zelfs dat er minder zorg wordt afgenomen sinds mensen hier terechtkunnen. Dat komt omdat ze een sociaal netwerk hebben opgebouwd.  Dat betekent zoveel. Als je niemand hebt, kom je hier weer mensen tegen en sommigen spreken ook buiten het centrum met elkaar af.”

Burgerschap

“Ik hoop dan ook dat we met z’n allen een beweging in gang kunnen zetten naar meer burgerschap in plaats van alleen maar zorg. Als mensen een sociaal netwerk opbouwen, dan is er minder zorg nodig. Mensen vangen elkaar op en ze helpen elkaar. Zo wilde een vrouw in een scootmobiel laatst naar de kledingbank. Een buitenlandse vrouw bood haar hulp aan. Samen gingen ze in haar auto op pad.”

Prikkelarme ruimte

Al snel kwam het centrum ruimte tekort. “Er komen ook veel kwetsbare mensen en sommigen kunnen niet zo goed tegen prikkels. Onze buren hadden een ruimte over. Met de steun van het Oranje Fonds hebben we nu een prikkelarme ruimte gerealiseerd. Mensen kunnen zich daar terugtrekken of er vinden activiteiten plaats waar meer rust voor nodig is, zoals mediteren.”

Persoonlijk

De bezoekers vinden het nieuwe lokaal fantastisch. “Het is heel persoonlijk. De schilderijen die er hangen zijn door de bezoekers gemaakt. De gordijnen komen van het naaiatelier. Het is echt hun ruimte.”

Tip

“Als je een goed plan of idee hebt, dan is het Oranje Fonds laagdrempelig”, zegt Lori over het aanvragen van financiële steun bij fondsen. “Ik heb vaker subsidies aangevraagd. Het belangrijkste is dat je plan open en transparant is.”

Het Oranje Fonds doneerde € 2000,= voor de prikkelarme ruimte.

Meer informatie over Stichting Vriendendiensten Deventer.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte