‘Hier kijken we naar wat elkaar verbindt’

‘Hier kijken we naar wat elkaar verbindt’

“Ik heb hier vrienden gemaakt. Ik ben sowieso sociaal, maar deze plek helpt erg goed om in contact te komen met andere mensen.”

Zuid-Holland, Den Haag

2019
22.500,=

Salam (26) uit Syrië was vanaf het begin een van de bezoekers van PitZtop in Den Haag. “Ik wilde Nederlanders leren kennen om mijn taal te ontwikkelen. Vanaf het begin heb ik geholpen bij het organiseren van activiteiten. Je kunt hier van alles doen. Elke twee weken kunnen bezoekers bijvoorbeeld op vrijdag samen eten.”

Overeenkomsten

“Nieuwkomers en Nederlanders kunnen elkaar hier ontmoeten op basis van overeenkomsten. We willen hen samen op weg helpen naar samen leven”, legt projectleider Emmylou Aben van het PitZtop Hospitalityconcept uit. “Als je nieuw bent in een land, heb je mensen nodig die de weg weten en gastvrije plekken waar je je vrij voelt om iets te ondernemen. Wij bieden een plek die een combinatie is tussen een herberg en een broedplaats.”

Gelijkwaardige grond

In de huiskamer in een gebouw waar statushouders en studenten wonen, vinden activiteiten plaats op basis van behoeftes. “Het draait om ontmoeten en samen wat doen. We vragen nieuwkomers wat ze leuk vinden om ze in contact te brengen met mensen die dezelfde interesse delen. Statushouders en burgers krijgen zo de kans om elkaar op gelijkwaardige grond te ontmoeten. Hier kijken we niet naar verschillen maar naar wat elkaar verbindt.” 

Netwerk

“Door deze ontmoetingen krijgen de nieuwkomers een netwerk dat bij hen past. We hopen door verbindingen te leggen de weg naar een opleiding of werk te vergemakkelijken. Het gaat heel erg om vertrouwen genereren en contacten opdoen.”

Verbaasd

“Een Turkse vluchteling die via via voor het eerst bij ons kwam, was echt verbaasd over de sfeer. Hij bezoekt best vaak activiteiten voor nieuwkomers en heeft dan altijd het gevoel dat er twee groepen zijn: een groep die komt om te helpen en een groep die hulp zoekt. Bij ons kwamen volgens hem de verschillende groepen samen. ‘Samen hadden we een goede avond’, vertelde hij.” 

Actief

Salam prijst de actieve houding van de organisatie. “Als iemand iets bedenkt, doen ze er alles aan om het te realiseren. Een vriend van mij was op zoek naar een locatie waar hij aan de slag kon als kapper. Bij PitZtop kreeg hij een kappersstoel en materialen. Misschien opent hij in de toekomst wel zijn eigen salon.” Elke maandagavond druppelen nieuwkomers nu binnen voor een knipbeurt. “De kapper heeft ervoor gezorgd dat er nog meer mensen kwamen en er hier gezelligheid ontstond”, voegt Emmylou toe.

Projectgroep

“Ook is een jongen door ons netwerk lid geworden van een voetbalclub die qua cultuur bij hem past. Een Syrische vrouw die in haar geboorteland een studie werktuigbouwkunde had afgerond, heeft na een stage ergens anders een vaste baan gevonden. En dat allemaal dankzij iemand uit onze projectgroep die hoorde over haar talent."

Talentenanalyse

"We bieden ook een talentenanalyse waardoor we beter naar de persoon kunnen kijken en mobiliseren mensen zodat ze stappen kunnen zetten. Het werkt omdat mensen het leuk vinden om zich in te zetten voor iemand die dezelfde interesse deelt.”

Vaste baan

Salam heeft geen tijd meer om activiteiten te organiseren. Hij heeft tegenwoordig een vaste baan. “Maar ik kom nog altijd op vrijdag langs als er iets wordt georganiseerd, want het is hier hartstikke leuk.”  

Tip

Emmylou heeft een tip voor andere initiatiefnemers die financiële steun willen aanvragen bij een fonds. “Maak het zo concreet mogelijk. En zoek een fonds dat bij je past. Ga er vervolgens ook actief achteraan.”

Het Oranje Fonds steunt de stichting met € 22.500,=. Dat bedrag wordt onder meer gebruikt voor de vrijwilligersvergoeding en de kosten van activiteiten. 

Meer informatie over PitZtop.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte