‘Het dorpshuis is onderdeel van onze geschiedenis’

‘Het dorpshuis is onderdeel van onze geschiedenis’

“Dit is het centrum van het dorp waar alles plaatsvindt. Haal je het weg, dan haal je het hart uit het dorp en is er niets meer.” 

Drenthe, Coevorden

2019
25.000,=

“Dorpshuis De Schalm is het enige openbare gebouw in Steenwijksmoer. Het pand is van het dorp zelf. Alle verenigingen nemen daarin deel. Als het er niet zou zijn, dan valt het doek voor alle sportverenigingen en activiteiten. Dan is er alleen nog maar een kerk.”

Verenigingsgebouw

Aan het woord is voorzitter Lia Dekker van Stichting Dorpshuis De Schalm. “We zijn een klein dorp van nog geen duizend inwoners. Het dorpshuis is een verenigingsgebouw met een multifunctionele functie. Er wordt van alles georganiseerd. Mensen komen hier om te sporten, van een toneelavond te genieten maar ook om hun verjaardag te vieren.” 

Stukje geschiedenis

Een van de bezoekers is Dennis. “Ik ben penningmeester, vrijwilliger bij het zaalvoetbaltoernooi en zelf voetballer. Het dorpshuis stond een aantal jaar geleden op het randje van omvallen. Door mijn financiële achtergrond werd mij gevraagd of ik kon helpen een financieel plan te schrijven. Ik kon geen nee zeggen. Het dorpshuis is onderdeel van onze geschiedenis. Het is het enige gebouw dat we hebben.”

Leegloop

“We zijn erg afhankelijk van subsidies en bijdragen van kleine verenigingen. Een gedeelte van het dorpshuis verpachten wij. Het gebouw wordt gebruikt door ongeveer achttien clubs.” Zo spelen oudere mensen er biljart, is er een jeugdsoos en gym voor de allerkleinsten. Voor alle leeftijden is er wat te doen. “Het is voor ons allemaal heel belangrijk. Als het dorpshuis wegvalt, vertrekt de jeugd naar omliggende dorpen voor activiteiten. Er ontstaat dan een leegloop. Ze raken de binding met het dorp kwijt en komen nooit meer terug.”

Verbonden

“Iedereen komt hiernaartoe, want alles vindt in het dorpshuis plaats", voegt Lia toe. "Dat is heel mooi en komt allemaal omdat mensen zich verbonden voelen met het dorp.”

Opknapbeurt

Het gebouw is inmiddels 50 jaar oud. Hoog tijd voor een opknapbeurt. “We gaan de muren van de gymzaal verstevigen. De pui wordt vervangen, er komt raamwerk van kunststof, de benedenverdieping krijgt dubbele deuren zodat bezoekers makkelijker naar het terras kunnen, er liggen straks zonnepanelen en er komt een warmteboiler. Kortom, we maken het gebouw duurzaam en toekomstbestendig”, vertelt Lia. 

Nieuwe generatie

“We moeten zorgen dat we het dorpshuis voor de nieuwe generatie mooi en leefbaar maken. De meeste dorpen vergrijzen, maar bij ons komen er gelukkig steeds meer starters. Het is heel mooi dat een jonge generatie bewust voor het dorp kiest en zelf activiteiten wil organiseren in het dorpshuis. Zo blijft het de spil van het dorp.”

Tip

Als financiële man heeft Dennis een tip voor andere mensen die steun willen aanvragen voor een project. “Vraag bij anderen advies. Maak gebruik van de kennis van bijvoorbeeld omliggende dorpen of soortgelijke instanties die al eens een aanvraag hebben ingediend. Waar liepen ze tegenaan en hoe deden zij het?”

Het Oranje Fonds steunt de verbouwing met een bedrag van € 25.000,=.

Meer informatie over Stichting Dorpshuis de Schalm.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte