‘Het dorpshuis is een plek voor iedereen’

‘Het dorpshuis is een plek voor iedereen’

“Ik zou niet zonder het dorpshuis kunnen. Ik ben dan ook heel blij dat het gebouw wordt opgeknapt. Ik hoop dat er daardoor nog meer activiteiten komen.” Toni is een van de trouwe bezoekers van dorpshuis 't Haoler Hoes in het Drentse Hooghalen.

 

Drenthe, Hooghalen

2017
30.000,=

“Ik ga elke dinsdagavond naar koor en ben een van de vrijwilligers van het Dorpskrachtcafé. Iedere dinsdagochtend kunnen mensen langskomen voor een kopje koffie en een praatje.”

Activiteiten

Het dorpshuis wordt voor allerlei activiteiten gebruikt. “Mijn man gaat af en toe op woensdagmorgen bloedprikken. Onze uitvoeringen van het koor vinden plaats in het dorpshuis. In september zijn we veertig jaar getrouwd en dan geven we ons feest ook daar. Het is fijn dat er een plek is waar je ook dat soort dingen kunt doen.”

Toekomstbestendig

“Maar het is ook nodig om die plek toekomstbestendig te maken. Daarom zijn we begonnen met een grondige verbouwing”, vertelt secretaris Petra Smit van Stichting 't Haoler Hoes. “Het is nu een beetje ouderwets en niet zo handig ingericht. Het gebouw komt uit het begin van de jaren zeventig. Het is onder andere tijd voor energiebesparende maatregelen en een herindeling van de ruimtes.”

Verenigingen

Er vinden vergaderingen, recepties en bruiloften plaats. “Ook zijn er zo’n twintig verenigingen die gebruikmaken van het dorpshuis. Die hebben vaak hun eigen vaste ruimte. Ze komen elkaar niet echt tegen. Ze drinken bijvoorbeeld na afloop iets in hun eigen zaal omdat er geen gezellige plek is om bij elkaar te komen.”

Ontmoetingsplek

In het nieuwe ontwerp is er wel plaats voor een centrale ontmoetingsplek. “Die komt in het midden van het gebouw. Daar kunnen de biljarters na afloop een borreltje drinken, terwijl ze de volleyballers tegenkomen die net in de gymzaal hebben gesport. Ook krijgen we een grotere bar en verplaatsen we de keuken. Eén keer in de maand eten ouderen hier al samen, maar dan komen de maaltijden ergens anders vandaan. We hebben nu alleen een frituur staan. Een nieuwe keuken biedt direct meer mogelijkheden, zoals samen koken en eten.”

Jongeren

“We willen ook moderniseren om jongeren aan te trekken. Die zien we helaas nog te weinig. Als het gebouw aantrekkelijker is, kunnen we ook andere activiteiten organiseren. Het dorpshuis is een plek voor alle inwoners, voor alle gezindten, voor jong en oud. Het is een plek voor iedereen.”

Het Oranje Fonds steunt met een bijdrage van € 30.000,=. Dat bedrag gaat naar de herinrichting van de binnenruimte.

Meer informatie over Stichting 't Haoler Hoes.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte