‘Een baan in de ICT regelen we samen’

‘Een baan in de ICT regelen we samen’

“Als migrant weet ik hoe moeilijk het is om aan werk te komen. Vluchtelingen zoeken werk en in de ICT zijn veel vacatures maar te weinig mensen. Een goede reden om nieuwe Nederlanders om te scholen zodat ze aan de slag kunnen.”

Groningen, Haren

2018
20.000,=

“Veel mensen denken dat ze niet geschikt zijn voor deze sector, maar als je goed bent in bepaalde dingen dan is het juist de perfecte branche”, vertelt Margarita González Saavedra van Stichting Empower Yourself. “Bij het project ‘Empower vluchtelingen in ICT’ bieden we een springplank om te beginnen als tester en dan door te gaan in de ICT-wereld. Het doel is uiteindelijk een baan.”

Fulltime

Op de rol staan eerst een aantal pilots. “Het is een fulltime omscholingsprogramma van veertien weken. Daardoor is het net alsof ze een baan hebben. Ze komen hier van 09.00 tot 16.30 uur. Zo krijgen ze een dagritme en draaien ze mee in de maatschappij.”

Autisten

Daarnaast wil Margarita haar cursus aangrijpen om te helpen bij de inburgering. “Vluchtelingen gaan 3 uur per week naar inburgeringsles en de rest van de tijd praten ze in hun eigen taal. Ze vallen onbewust snel terug in een isolement. Als ik hen kan omscholen samen met mensen die een lichte vorm van autisme hebben, slaan we twee vliegen in één klap. De vluchtelingen blijven bezig met de taal en leren over de Nederlandse cultuur en gebruiken. De autistische mensen komen verder op sociaal gebied.” 

Mooie combinatie

Margarita noemt de twee groepen een mooie combinatie. “We richten ons op de overeenkomsten. Zo hebben ze allebei duidelijke en gestructureerde communicatie en taken nodig. Ze vinden het fijn als ze weten waar ze aan toe zijn”, zegt ze enthousiast. “De deelnemers kunnen zo goed worden! We gaan het samen doen. Dat is het belangrijkste.” 

Gamen

 "We zoeken deelnemers die bijvoorbeeld heel veel achter hun computer zitten of gamen. Het is zo zonde dat ze thuis zitten, want hier kunnen ze gewoon geld mee verdienen!" De regie ligt in handen van de deelnemers. "Ze krijgen een kans en moeten zelf beslissen of ze die grijpen.” 

Borg

Het programma is dan ook niet vrijblijvend. “Ze moeten eerst een aantal toelatingstesten doen. Verder betaalt iedereen 250 euro. Dat is veel geld voor een vluchteling, maar we willen enthousiaste mensen die de opleiding afmaken. Bovendien is het een borg. Aan het eind van de rit krijgen ze hun geld terug en hebben ze een certificaat op zak. Dan hoop ik dat ze op hun plek zitten, dat ze verder komen. Dat zou geweldig zijn!”

Meer informatie over Stichting Empower Yourself.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte