‘Door mijn maatje ben ik vrolijker’

‘Door mijn maatje ben ik vrolijker’

“Toen mijn mentor van school het had over mij koppelen aan een maatje, twijfelde ik eerst. Maar nu ben ik blij dat ik het heb gedaan. Het leukste is de gezelligheid. Ik merk dat ik vrolijker ben."

Friesland, Leeuwarden

2017
4000,=

De 15-jarige Tessa heeft niet veel contacten, maar dankzij Support Fryslân heeft ze een maatje die ze iedere week ziet.

“Tessa is een van de deelnemers van onze maatjesprojecten Support Jongeren en Support Kids”, vertelt Erik Blank. “We koppelen jongeren en kinderen aan vrijwilligers zodat ze hun sociale netwerk vergroten, deelnemen aan de samenleving en hun zelfredzaamheid vergroten. Ze trekken een jaar met elkaar op.”

Eenzaamheid

Volgens de coördinator ervaren alle deelnemers eenzaamheid. “Dat kan komen door een gedragsstoornis, een slechte thuissituatie of ze worden gepest. Eigenlijk komt het erop neer dat ze niet echt iemand hebben om iets mee te doen, behalve hun ouders of begeleiders.”

Verlegen

Tessa weet niet waarom ze het moeilijk vindt om contact te leggen. “Misschien ben ik verlegen? Ik vind het altijd leuk om met mijn maatje af te spreken. We zijn naar de bios geweest, naar het bos en spelen spelletjes. Ik ben erg blij met haar en ik vind het leuk dat ik iets voor mezelf heb.”

Een-op-een

Erik vult aan dat het bij maatjesprojecten vooral draait om een-op-eencontact. “Maar we hoorden dat de koppels het ook leuk vinden om elkaar te leren kennen. Vrijwilligers vertelden bovendien dat het voor de jongeren moeilijk is om aansluiting te vinden met leeftijdsgenoten.”

Groepsactiviteiten

De stichting wil daarom maandelijks groepsactiviteiten organiseren. “Als wij iedereen samenbrengen, komen de jongeren elkaar op een hele laagdrempelige manier in een veilige setting tegen. Ze hebben allemaal een maatje dat hierbij aanwezig is. We hopen daarmee de drempel te verlagen zodat ze in contact komen met elkaar en beseffen dat ze niet alleen zijn.”

Ontmoeting

“Voor de vrijwilligers is het een extra moment van ontmoeting en uitwisseling. Zij leren elkaar weer kennen en kunnen ervaringen delen.” Onlangs werd er gebowld. “Dan denken we van tevoren na welke jongeren we bij elkaar in de baan zetten. Zo zorgen we dat mensen uit Sneek in de ene baan spelen en jongeren uit Leeuwarden in de andere”, legt stagiair Lianne uit.

Contactmomentjes

Tessa was ook bij het bowlen aanwezig. “Het was leuk om anderen te ontmoeten. Ik zou dat wel vaker willen doen.” Lianne vult aan dat er vanzelf een gezellige sfeer ontstond. “Ze moedigden elkaar aan en er waren kleine contactmomentjes. Dat was heel mooi om te zien.”

Berusting

“Een moeder vertelde laatst dat haar zoon altijd het gevoel heeft de enige te zijn met zijn problemen. Maar door de activiteit zag hij dat er meer kinderen zijn die hetzelfde hebben. Er was sprake van een soort berusting: het overkomt mij niet alleen.”

Vriendschappen

Erik stelt dat het mooi zou zijn als er tijdens de groepsbijeenkomsten vriendschappen ontstaan. “En dat ze door deze positieve ervaringen makkelijker de stap zetten naar andere activiteiten, bijvoorbeeld in de buurt.” Jongeren die op de wachtlijst staan voor een koppeling, worden ook al uitgenodigd voor de groepsactiviteiten. “Dan weten ze dat er ook aan hen wordt gedacht.”

Tip

Erik adviseert anderen die een aanvraag willen indienen om de vraag helder te maken. “Dan kan je heel makkelijk antwoord geven. Je moet je doel duidelijk voor ogen hebben.”

Het Oranje Fonds steunt met € 4000,=. Dat geld gaat naar personeelskosten en het organiseren van de activiteiten.

Meer informatie over Support Fryslân.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte