‘Door de kledingbank ben ik een rijk mens’

‘Door de kledingbank ben ik een rijk mens’

“Soms vloeien er tranen. Bij mensen die kleding van een overledene komen brengen. Of bij klanten die gratis kleding komen halen. Ik sta voor iedereen klaar.”

 

Zuid-Holland, Hellevoetsluis

2019
5000,=

“Er kwam een keer een mooie auto voorgereden. Die man komt kleding brengen, dacht ik. Hij kwam met enige schroom binnen en begon te huilen. Een failliete zakenman. Hij stond in één keer onder water. Hij kon zijn mooie auto niet kwijt, zijn dure huis werd niet verkocht. Dat vond ik wel heel confronterend”, vertelt initiatiefnemer Walter Hendriks van Kledingbank Zuid-Hollandse Eilanden. 

Kwijt

“Ik weet hoe het is om alles kwijt te raken. Ik kom uit de verzekeringstak. Ik had het helemaal gemaakt. The sky was the limit. Door verkeerde beslissingen en een scheiding raakte ik alles kwijt. Door mijn nieuwe vrouw ging ik anders tegen dingen aankijken. Jarenlang hielpen we kinderen in Uganda, maar ik besefte me dat er in Nederland ook genoeg te doen is. Dat was het begin van Kledingbank Zuid-Hollandse Eilanden.” 

Gratis kleding

“Arme mensen kunnen hier gratis kleding halen. Onze klanten zijn doorverwezen door de kerk, de gemeente of een maatschappelijke instelling. We werken samen met regionale voedselbanken. We hebben ook speelgoed. Kinderen van klanten nemen dat gratis mee. Ander speelgoed verkopen we in onze speelgoedwinkel, omdat we meer zelfredzaam willen worden.”

Particulieren

“De meeste kleding komt van particulieren die het zelf brengen. Ook zijn er bedrijven die ons sponsoren met nieuwe schoenen, bijvoorbeeld met een fabrieksfoutje. Niemand die het ziet. Soms kunnen we niet eens in de hal lopen, omdat er zoveel spullen staan.”

Dankbaar

“Het is dankbaar werk. Zo is er een Syrisch gezin dat moest vluchten en hier kleding haalt. In Syrië waren ze rijk, vertelde de zoon. Ze hadden een villa, auto met chauffeur en verschillende mensen in dienst. Ze zijn zo dankbaar dat ze hier kleding krijgen. De vader kust me zelfs. We zijn ook uitgenodigd om bij hen te eten.”

Familie

“Ik had nooit verwacht dat het zo’n succes zou worden, maar ik vind het vooral heel mooi dat ik mensen kan helpen. We zijn een erkend leerwerkbedrijf. En ik sta natuurlijk klaar voor onze zestig vrijwilligers. Hier is niemand een nummer en krijgt iedereen complimenten. Het is prachtig om te zien hoe mensen met een lichte beperking opbloeien. We zijn inmiddels een grote familie. Eigenlijk is het hierbinnen een klein paradijs.” 

Voldaan

“Ik weet nu dat het leven niet draait om status. Echte rijkdom zit in je hart. Als ik mijn leven over mocht doen, was ik nooit de commercie in gegaan. Dan had ik dit vanaf het begin gedaan. Zelfs als ik een miljoen krijg aangeboden ga ik niet terug naar mijn oude leven. Ik ben hier op mijn plek. Ik ga elke dag met een voldaan gevoel naar huis. Door de kledingbank ben ik een rijk mens.”

Tip

Walter heeft een tip voor andere mensen die voor een sociaal project financiële steun willen aanvragen bij een fonds. “Maak een projectplan waarin uitvoerig is omschreven wat het project inhoudt en welk doel het heeft. Maak vervolgens een dekkingsplan. Hierin vermeld je duidelijk voor welke zaken je een donatie vraagt en de kosten die daaraan zijn verbonden. Veel fondsen vragen namelijk of je een dekkingsplan hebt.”

Het Oranje Fonds steunt Stichting Zuid-Hollandse Eilanden met € 5.000,=. In totaal kreeg de stichting in drie jaar tijd € 50.000,=. Dat geld was bedoeld voor de oprichting van de kledingbank. 

Meer informatie over Kledingbank Zuid-Hollandse Eilanden.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte