'Dit is voor mij de mooiste avond van de week'

'Dit is voor mij de mooiste avond van de week'

Elke maand komen op drie dinsdagavonden oudere dorpsbewoners langs in het dorpshuis in Zwiggelte om gezamenlijk te eten. “We willen zo voorkomen dat ze zich eenzaam voelen”, vertelt secretaris Henk Wolbers.

Drenthe, Zwiggelte

2017
​6000,=

Uit onderzoek van de Stichting Dorpsbelangen Zwiggelte bleek namelijk dat inwoners meer aandacht wilden voor de ouderen, zodat Zwiggelte ook voor hen een mooi dorp blijft om in te wonen. Zo ontstond Met Mekaor an Taofel: een gezamenlijke eettafel voor 65-plussers en alleenstaande ouderen.

Vrijwilligers

Volgens secretaris Henk Wolbers is de sociale eettafel een succes. “Op dinsdagavond schuiven 20-45 mensen aan voor een driegangenmenu. Het eten wordt door vrijwilligers bereid in de keuken van restaurant De Klipper naast ons dorpshuis. We hebben een poule van zo’n dertig vrijwilligers. Dat is hartstikke leuk. Sinds we het menu hebben aangepast en vooral Hollandse kost serveren, neemt de belangstelling toe. Hoewel we ons in eerste instantie richten op dorpsgenoten zijn mensen buiten Zwiggelte ook van harte welkom. Dus er schuiven ook mensen uit naburige dorpen aan.”

'Ik voel me helemaal thuis'

Voor de alleenstaande Lucas Reinds (80) is dinsdag de mooiste avond van de week. Dan schuift hij aan in het dorpshuis. “De ontvangst is altijd uitermate hartelijk en de tafels zijn keurig en sfeervol gedekt. De mensen die deze avond verzorgen zijn erg vriendelijk en stralen betrokkenheid uit. Dat geeft mij een goed gevoel. Ik voel me helemaal thuis.”

Middag

Voor de alleroudste inwoners van het dorp was er volgens Henk Wolbers een drempel om in een groot gezelschap te eten. “Ook nuttigen ze in de middag een warme maaltijd en niet in de avond. Daarom organiseren we voor deze 80-plussers een middag. We drinken dan thee of een van de vrijwilligers kookt thuis een warme maaltijd die we in het dorpshuis serveren. De mensen die slecht ter been zijn halen we op en brengen we thuis. Sommigen kwamen bijna niet meer de deur uit. Ze kijken er dan ook echt naar uit.”

Jongeren

De stichting wil niet alleen eenzaamheid tegengaan, maar ook mensen met elkaar verbinden. “We willen onder andere dat ouderen over hun schroom heen stappen om hulp te vragen aan anderen. Ze hebben vaak geen sociaal netwerk meer, maar wel iemand nodig die bijvoorbeeld het tuinhekje opknapt of ze even ergens met de auto naartoe brengt. Eens in de zoveel tijd lopen er dan ook dertigers binnen die voor hen klaarstaan.”

Het Oranje Fonds steunt twee jaar met € 6000,=. Dat bedrag gaat naar het gebruik van de keuken en de huur van de zaal.

Meer informatie over Stichting Dorpsbelangen Zwiggelte.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte