‘De ouderen zijn gelukkig hier’

‘De ouderen zijn gelukkig hier’

“Veel ouderen in onze regio deden bijna niks. Ze bleven thuis en waren alleen. Door dit project komen velen hun huis uit en in contact met andere mensen. Ze zijn weer blij en gelukkig.

Curaçao, Willemstad

2019
16.920,=

"Eén keer per week komen de ouderen bij ons samen. Ze doen mee aan allerlei activiteiten zoals domino, bingo, handenarbeid en uitstapjes. Er worden ook lezingen gehouden. Ze krijgen eten en drinken zoals koffie, thee, soep en een warme maaltijd.” Coördinator Gloria Mathew heeft het over ‘Huntu Grandi den mi Bario’, een project op Curaçao van Stichting voor Ouderenzorg Birgen di Rosario.

Goed

Het project is bedoeld voor ouderen uit de wijk Marchena en omgeving. De deelnemers zijn tussen de 60 en 93 jaar. “Ik vind het heel mooi dat we de gelegenheid krijgen om deze mensen van alles aan te bieden en hen gelukkig te maken. Ze voelen zich zo goed als ze hier komen”, zegt Gloria.

Gezellig

“De cliënten vinden de uitstapjes geweldig. Sommige mensen gaan er nooit op uit. Met z’n allen gaan we naar het strand of rijden over het eiland. Het klinkt misschien vreemd, maar sommigen kennen het eiland niet. We gaan dan ook vaak ergens eten. Ze vinden het zo leuk en gezellig!”

Kletsen

Volgens activiteitenbegeleidster Marbella Pieter vinden de deelnemers het vooral fijn om andere mensen te ontmoeten. “Ze kunnen weer kletsen over van alles en nog wat. Ze hebben weer sociale contacten. Het is mooi om ze zo blij te zien. Zonder de Samenwerkende Fondsen zouden we dit werk niet kunnen voortzetten. We zijn heel dankbaar voor de donatie.”

Behoefte

“We dansen, zingen, koken en doen bewegingsactiviteiten”, gaat Marbella verder. “Ook zijn er lezingen. Dan komt er een huisarts, diëtist, sociaal werkster of een pedicure. De bezoekers kunnen vragen stellen. Eens in de zoveel tijd vragen we ook aan de ouderen waar ze behoefte aan hebben.”

Lopend vuurtje

De medewerkers werken samen met vrijwilligers. “Dat is prachtig. We werken als één team en willen allemaal dat de cliënten het naar hun zin hebben”, vertelt Gloria. “Door mond-tot-mondreclame hebben we inmiddels 96 deelnemers.” Marbella voegt toe: “Het gaat als een lopend vuurtje het eiland over. Mensen uit allerlei verschillende wijken komen hiernaartoe.”

Enthousiast

“De cliënten zijn echt enthousiast”, beaamt beleidsmedewerkster Ardeline Dorant. “Ik doe onderzoek naar de klanttevredenheid en dan hoor je dat dit project top is. De bezoekers bereiden zich een dag van tevoren al voor. We beginnen om acht uur ‘s ochtends, maar sommigen zijn er al om zeven uur. Er zijn zelfs mensen die geen gezondheidsklachten meer hebben sinds ze hier komen.”

Compliment

“We krijgen ook vaak een schouderklopje van de familieleden”, zegt Marbella. “Maar het mooiste compliment komt van de cliënten. Als de bejaarden naar huis gaan, dan zeggen ze ‘God zegene je’ in het Papiaments. Dat is heel groot voor ons. Dan ben ik heel trots."

Tip

Ardeline adviseert andere mensen van een project die financiële steun willen aanvragen zich goed voor te bereiden. “Lees de eisen en voorwaarden goed door. Geef zoveel mogelijk informatie en probeer alles zo goed mogelijk te onderbouwen. Onderhoud ook veel contact met de projectadviseur. Die kan ook advies geven.”

Het project krijgt € 16.920,= van de Samenwerkende Fondsen. Dat geld is bedoeld voor de verduurzaming van het project.

Meer informatie over Stichting voor Ouderenzorg Birgen di Rosario.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte