‘De kloostertuin is een plek voor alle inwoners, jong en oud’

‘De kloostertuin is een plek voor alle inwoners, jong en oud’

 “Ik ben trots dat het is gelukt om een plek te creëren waar ontmoeten en gezondheidszorg samenkomen.”

Limburg, America

2018
24.000,=

“Je merkt aan alles dat het LaefHoês een ontmoetingsplek is van en voor het dorp. Mensen voelen zich betrokken en verantwoordelijk”, zegt voorzitter Ben van Essen van Stichting 't LaefHoês America. 

Gezondheidscentrum 

“Eigenlijk is het LaefHoês een gezondheidscentrum nieuwe stijl. Er zitten een stuk of tien zorgprofessionals, van huisarts, apotheek tot logopedie. Tegelijkertijd is het ook een soort huiskamer waar van alles gebeurt. Er is een ruilbibliotheek, een dorpskeuken, een repair café, een vervoersdienst en er lopen gastvrouwen en gastheren rond. Er zijn honderd vrijwilligers bij betrokken.”

Kloostertuin

“Het LaefHoês zit in een oud klooster. We zijn begonnen met het opknappen van de kloostertuin. Het is straks een plek voor alle inwoners van America, jong en oud. De tuin wordt zo aangelegd dat een fysiotherapeut bijvoorbeeld met zijn cliënt het lopen achter een rollator kan oefenen. Maar ook komt er een groentetuin voor de dorpskeuken.”

Wooncomplex

Door de tuin uit te breiden krijgen bewoners van een naastgelegen wooncomplex direct toegang tot het gezondheidscentrum. “De oude bewoners hebben straks een mooie achtertuin en ze kunnen als het ware via de achterdeur naar de dokter.”

Oud worden

“Al die elementen moeten ertoe leiden dat mensen in hun eigen omgeving op een fijne manier oud kunnen worden. Daar is het LaefHoês een hele belangrijke basis voor. We hopen dat mensen door deze voorziening tot op hoge leeftijd in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen.”

Onder de indruk

Iedereen steekt zijn handen uit de mouwen. “Ik ben diep onder de indruk van de mensen die heel veel uren stoppen in het opknappen van de tuin. Een vrijwilliger van boven de tachtig is ook lid van de tuinwerkgroep. En als het af is, werken kinderen van de basisschool mee in de tuin en gaan ze bijvoorbeeld groenten telen met senioren. Ook is het mooi om te zien dat de doeners en denkers samenkomen. Het is een voorbeeld van een project waar een klein dorp groot in kan zijn.”

Tip

“Probeer je droom onder woorden te brengen.” Dat is een van de tips die Ben geeft aan initiatiefnemers die financiële steun willen aanvragen bij een fonds. “Het mag een ambitieus plan zijn. Schrijf zo concreet mogelijk op wat het oplevert. Dat is de mooiste manier om het voor jezelf helder te maken en fondsen te overtuigen dat ze er geld in moeten steken. En vooral doorgaan!”

Het Oranje Fonds doneert  € 24.000,= voor de aanleg van de tuin.

Meer informatie over Stichting 't Laefhoes America.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte