'Arm zijn in een rijk land is heel ingewikkeld'

'Arm zijn in een rijk land is heel ingewikkeld'

Nederland is een rijk land, maar niet iedereen heeft het even goed. Mensen die in de bijstand terechtkomen, kunnen daar maar moeilijk uitkomen. Gelukkig staan zij dankzij een initiatief als De Vrije Uitloop niet alleen.

Noord-Brabant, Breda

2018
50.000,=

Na haar scheiding moest Erna in haar eentje voor haar vier jongens zorgen, en daarnaast fulltime werken. "Die combinatie heb ik niet volgehouden, dus ik ben burn-out geraakt. Ik had een slecht arbeidscontract en ik zat in de bijstand. En drie maanden later zat ik bij de Voedselbank. Dan leer je Nederland van zó'n andere kant kennen. Arm zijn in een rijk land is heel ingewikkeld, zeg ik altijd. Heel veel mensen hebben die ervaring niet. Hun oordelen zijn keihard."

Maar bij de pakken neerzitten, deed Erna niet. Ze richtte De Vrije Uitloop op in Breda. Daarmee helpt ze nu mensen die in dezelfde situatie zitten om een onderneming te starten. Een zogenaamde 'scharrelonderneming'. Mensen in de bijstand mogen zelf niets verdienen naast hun uitkering. Het geld dat wordt verdiend, gaat naar De Vrije Uitloop om de kosten te dekken en een deel gaat (terug) naar de gemeente. 

Een mooi voorbeeld van het werk dat Erna doet, is de onderneming van Joshua. Hij zit in de bijstand, maar wilde toch een eigen bedrijf beginnen. Zo runt hij nu z'n eigen entertainmentbedrijf en organiseert hij nostalgiemiddagen voor ouderen. "Je ziet gewoon dat het aanslaat. Mensen gaan meezingen. Een begeleidster zei: die mevrouw heeft al maanden niets gezegd en begint nu weer dingen te vertellen. Dat zijn kleine wondertjes die dan ontstaan."

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte