Een duofiets brengt twee mensen met elkaar in contact

Een duofiets brengt twee mensen met elkaar in contact

"Samen fietsen haalt ouderen of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking niet alleen uit hun isolement, maar brengt hen ook weer in beweging. Dus kunnen ze binnenkort met onze vrijwilligers op pad op een duofiets!”

Noord-Brabant, Helmond

2017
9500,=

Voorzitter Piet Cornelissen spreekt met warm enthousiasme over Stichting Duofietsen Helmond. “We willen mensen die eenzaam zijn met elkaar verbinden. Met onze duofietsen komen ze weer buiten, doen ze wat aan hun conditie en leren ze andere mensen kennen doordat we met meerdere fietsen tegelijk weggaan.”

Wethouder

“Een van onze vrijwilligers had zo’n fiets gezien op een markt en opperde het idee van de duofietsen bij de wethouder. Die had er wel oren naar en toen kregen we als stimulans een bijdrage van de gemeente. We willen uiteindelijk met zes fietsen gaan rijden met mensen die daar behoefte aan hebben. Een slechtziend kleinkind van me is eens mee geweest en die vond het ook prachtig!”

Elektrisch

De duofiets heeft drie wielen waar met twee personen samen mee kan worden gefietst. “De deelnemer en de vrijwilliger zitten naast elkaar. Ze hebben zo veel contact. De fietsen zijn uitgerust met elektrische trapondersteuning.” De kosten zijn 3,50 per rit voor een half dagdeel. “We gaan zes halve dagdelen per week fietsen. We hebben verschillende contacten gelegd met verzorgingstehuizen. Ook willen we in de toekomst mantelzorgers ontlasten.”

Instrueren

“We hebben nu ruim dertig fietsmaatjes. We gaan de vrijwilligers opleiden en instrueren hoe ze met de gasten en de fiets moeten omgaan. Ze krijgen een soort getuigschrift als aandenken dat ze geschikt zijn als fietsende begeleider."

Routes

Het is niet de bedoeling om zomaar in het wilde weg te fietsen. “We proberen speciale routes te maken met een koffieadresje. We hebben al verschillende plekken geregeld waar we als groep welkom zijn voor een koffiestop.” De voorzitter benadrukt dat er zoveel mogelijk met een clubje gefietst gaat worden. “Dan kun je samen koffiedrinken en leer je echt meer andere mensen kennen. Het motto is niet voor niets samen zijn, samen fietsen, samen plezier en samen verder!”

Het Oranje Fonds levert een financiële bijdrage van € 9500,= zodat er nog een duofiets kan worden aangeschaft.

Meer informatie over Stichting Duofietsen Helmond.

Fotocredit: Knoopsfotografie

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte