‘We liepen met een glimlach naar de deuren’

Door bezuinigingen kon woonzorgcentrum Erasmus in Leeuwarden geen activiteiten meer organiseren voor de bewoners. Dat moest door familieleden en vrijwilligers worden opgepakt. Daarom startte Trienke van Deursen, de dochter van een van de bewoners, twee jaar geleden Stichting ter ondersteuning van Welzijn Erasmus. De stichting organiseert activiteiten rondom feestdagen als Sinterklaas, kerst, Koningsdag en Pasen, zowel voor de bewoners als voor oudere mensen uit de wijk. In 2016 deden zij mee met de landelijke Oranje Fonds Collecte. Een week die volgens Trienke vooral in het teken stond van gezelligheid.

Waarom heeft Stichting ter ondersteuning van Welzijn Erasmus besloten mee te doen aan de Oranje Fonds Collecte?
“We kregen er een mailtje over van het Oranje Fonds. We hadden eerder contact gehad met het Fonds, onder andere omdat we mee hadden gedaan aan Burendag. Dat we de helft van de opbrengst van de collecte zelf mochten houden sprak ons erg aan. Daarom besloten we mee te doen. En volgend jaar zijn we er zeker weer bij. We zijn zelfs van plan om dan meerdere wijken te doen.”

Hoe hebben jullie de deelname aan de collecteweek ervaren?
“Het was vooral erg gezellig. Ik heb wel eens voor andere goede doelen gecollecteerd. Dan haal je een bus op en ga je in je eentje langs de deuren. Daar vond ik niks aan, want de helft van de mensen wilde niks geven en ik had het gevoel dat ik aan het leuren was. Tijdens deze collecte was dat heel anders. We waren met een groep van zeven man de straat op gegaan en dat was erg gezellig. Je kunt het dan bijvoorbeeld met elkaar hebben over wat mensen in de bus hebben gegooid. Het zijn die kleine dingen die het collecteren leuk maken.”

Waar is het opgehaalde bedrag aan besteed?
“We mochten zo’n 300 euro zelf houden en zijn lekker aan het sparen voor kerst en Sinterklaas. Vorig jaar hebben we een feest gegeven voor 150 man en hadden we voor iedereen een cadeautje. De plaatselijke bakker had pakketjes gemaakt met kleine banketstaven, chocoladeletters en pepernoten. En er was een kinderkoor. Kinderen en ouderen samen zorgen altijd voor een feestje. Zoiets willen we dit jaar weer doen.”

Wat heeft de collecte u naast het geld nog meer opgeleverd?
“Veel leuke reacties aan de deuren. De mensen vonden het mooi dat we dit deden voor de ‘oudjes’. Velen bleken onze stichting al te kennen. Dat zie je ook wel terug in het bedrag dat we op hebben gehaald.”

Welke bijzondere dingen hebben de collectanten meegemaakt tijdens het collecteren?
“We dachten dat we een geweldige wijk hadden, want er wonen veel mensen die bovengemiddeld verdienen. Maar onze collecteweek viel tegelijk met het wijkfeest. Op de momenten dat wij langs de deuren gingen stond iedereen te feesten of in de startblokken om naar het feest te vertrekken. Maar we mogen niet klagen, want de opbrengst was heel goed.”

Welke tip heeft u voor organisaties die voor het eerst meedoen aan de collecte?
“Doe het met z’n allen. Als je het met elkaar gezellig hebt dan straal je dat ook uit. Wij hadden het zo leuk, dat we altijd met een grote glimlach naar de deur liepen. Daardoor kregen we alleen maar positieve reacties. Tijdens andere collectes zeiden mensen vaak: ‘We kunnen niet aan alles geven’, en daarna gooiden ze de deur dicht. Dat is me nu geen één keer overkomen.”

placeholder

Vragen? Neem dan contact op met: