Verhaal: BuurT-Tuin Akwaaba. Meer dan een stuk groen

‘Ik heb hier een heel nieuwe familie gevonden’

Een meisje met reebruine ogen en een grote chocolademelk-snor rent door het gras. Op haar hoofd schittert een prachtige tiara van herfstbladeren. Ze zingt zachtjes een Nederlands liedje over Moeder Natuur. Het regent maar zíj lacht.

“Akwaaba is een van onze zeven buurT-Tuintjes gebaseerd op de principes van permacultuur,” legt Amal Abbass-Saal, co-oprichter Inspiratie Inc, uit. “Zie het als een andere manier van jeugdzorg. Buiten in de frisse lucht, met de handen soms letterlijk wroetend in de aarde, kunnen mensen uit de buurt elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten en helpen.” Die wijkbewoners zijn met name kinderen, jongeren en hun families van het nabijgelegen AZC, maar ook mensen zoals de Indiase Priya Panigrahi: “Ondanks mijn doctoraat in Bio Informatics kon ik in Nederland geen baan vinden, omdat ik de taal niet sprak. Op zoek naar een stukje maatschappelijke relevantie, besloot ik hier als vrijwilliger aan de slag te gaan. Serieus, dat is de beste keuze ooit geweest. Het geeft een immense voldoening om die kinderen – weer – te zien lachen. En daarnaast heb ik hier een heel nieuwe familie gevonden!”

Een verhaal van hoop
Ook de uit Burundi gevluchte bisschop Thomas Bangurabona vond in de buurT-Tuin meer dan ‘een stukje afleiding’. “Sommige kinderen wilden alleen maar vechten, zo boos waren ze. Door de dingen die we doen, projecten waarbij kunst en natuur spelenderwijs centraal staan, heb ik de kinderen echt zien veranderen. Dat geeft mij niet alleen een goed gevoel, maar ook hoop. Want kinderen zijn het fundament van onze samenleving. Zij zijn de toekomst.” Monique Faase, projectcoördinator van de kindergroep. “Laatst hadden we een heel grote dromenvanger gemaakt waar we met z’n allen onder gingen liggen. Nadat we eerst onze angsten en nachtmerries hadden gedeeld, begonnen al die kleintjes uit zichzelf hun dromen erin te fluisteren. Hoe mooi is dat?” Via de basis van alles, Moeder Natuur, weer een stukje eigenwaarde en vertrouwen teruggeven: daar draait het om. En dat wordt gewaardeerd. Het afgelopen jaar bezochten maar liefst 12.000 mensen de verschillende buurT-Tuinen. Iets wat met de komst van een eigen gebouw met keuken, een paar honderd meter verderop, alleen maar zal toenemen.

Bekijk de korte film
Inspiratie Inc Community Theatre: Children of Mother Earth

Ook een idee?
Het Oranje Fonds vraagt de komende maanden bijzondere aandacht voor initiatieven die zich inzetten voor vluchtelingen en wij hebben budget beschikbaar om ze te ondersteunen. Meer informatie leest u hier.

 


 

placeholder