‘We laten jongeren met problemen hun talenten zien’

‘We laten jongeren met problemen hun talenten zien’

“Nadat een jongen voor het eerst bij mij thuis was geweest, kwam hij de volgende dag op tijd op school. Dat was al heel lang niet gebeurd.”

Friesland, Leeuwarden

2019
50.000,=

“Deze jongen zat op allerlei gebieden vast en vluchtte voor alles weg in dingen die de problemen juist verergerden. Door onze begeleiding maakt hij steeds vaker goede keuzes. Zeker nu hij een doel voor ogen heeft: net zo’n stabiel leven als ik. Maar voor zo’n leven is een diploma nodig. Dat is de reden waarom we op scholen werken", vertelt projectleider Erik de Breij van Stichting Het Buro uit Leeuwarden.

S(choolTalent)-Team

De student doet mee aan het project S-Team. “Dat staat voor S(choolTalent)-Team. We ondersteunen mbo-studenten die vastlopen om schooluitval te voorkomen. We bieden begeleiding binnen de schoolmuren. We hebben dus op iedere school een eigen werkplek.”

Leeftijdsgenoot

“Onze teams bestaan uit stagiaires en een coördinator. Elke jongere met problemen kan bij ons terecht. Ze worden gekoppeld aan een stagiaire die ook een leeftijdsgenoot is. Kunnen we het niet zelf oplossen, dan verwijzen we ze door naar iemand die het wel kan. Met alle vragen kunnen we wel iets.”

Uniek

"Onze manier van begeleiding is uniek", gaat Erik verder. "Bij ons gaat de telefoon niet uit om vijf uur ’s middags. We staan altijd voor iedereen klaar, want we willen impact hebben op het leven van deze jongeren."

Afgeschreven

Volgens de projectleider hebben de jongeren hun hele leven te horen gekregen wat ze niet kunnen. “Eigenlijk zijn ze afgeschreven door de maatschappij. De een heeft moeite met concentreren, de ander heeft thuis problemen, weer een ander is depressief of zelfs suïcidaal. Samen kijken we naar het probleem en wat de jongere nodig heeft. Ook kijken we naar positieve eigenschappen en de dingen waar ze juist wel goed in zijn. ”

Maatje

“We combineren drie vormen van ondersteuning. Allereerst treden we op als maatje. Dat betekent dat het ook gewoon gezellig kan zijn. We doen bijvoorbeeld leuke dingen samen, zoals bowlen of een ander uitje. Binnenkort doen we mee aan een hardloopwedstrijd om de jongeren letterlijk weer in beweging te krijgen.”

Hulpverlener

“Ten tweede bieden we hulp vanuit het standpunt van de hulpverlener. Wat is de vraag achter de vraag? Moeten we iemand helpen met het in kaart brengen van zijn schulden of heeft iemand oefeningen nodig om zijn emoties onder controle te houden? Tot slot bieden we vanuit een docentenrol praktische ondersteuning. We kijken onder meer naar wat de jongere wil met zijn leven en welke keuzes hij daarvoor moet maken.”

Fruitmand

“We maken dus gebruik van een andere manier van denken. Als een leerling zich voor de derde keer ziek meldt, praten we daar niet over in een overleg, maar gaan we met een fruitmand langs om te kijken of we iets kunnen doen. Bij iemand met een angststoornis die het spannend vindt om met de bus te gaan, gaan we mee."

Nepfactuur

"Eén keer hebben we echt de grens opgezocht om een jongere te helpen. We stuurden hem een nepfactuur omdat hij niet kwam opdagen bij de praktijklessen. Hij was gelijk aanwezig en drie weken later had hij zijn diploma op zak. Soms is het nodig iets onverwachts te doen.”

Talenten

“Voor sommige jongeren die we begeleiden geldt dat ze hun plekje wel zouden vinden zonder ons. Maar er zijn ook jongeren die heel hun leven aan de rand van de samenleving staan als wij niet zouden laten zien welke talenten ze hebben. Het is zo mooi om te zien dat ze eerst hun hele leven vluchtten voor hun problemen en het dan toch gaan oplossen. Dat is echt gaaf. Het kwartje valt, ze maken andere keuzes en vinden dan toch hun plek. Geweldig.”

Tip
Erik heeft een tip voor stichtingen die financiële steun willen aanvragen bij een fonds. “Eerst bellen en vragen welke informatie het fonds nodig heeft om een goed beeld te krijgen. Ze hebben dan je stem gehoord en geven misschien ook nog tips.”

De stichting kreeg van het Oranje voor twee jaar in totaal € 50.000,= om het project op een nieuwe locatie op te zetten.

Meer informatie over Stichting Het Buro Leeuwarden.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte