‘We bieden een leuke plek aan migrantenvrouwen’

‘We bieden een leuke plek aan migrantenvrouwen’

“Vrouwen herkennen elkaar omdat ze elkaar ergens anders hebben gezien, zoals bij voetbal. Hier ontstaan de vriendschappen.”

Zuid-Holland, Den Haag

2019
15.000,=

“We willen migrantenvrouwen uit hun isolement halen en bieden een leuke plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Deze vrouwen hebben vaak weinig of helemaal geen sociale contacten. We proberen ze uit huis te krijgen door het organiseren van activiteiten zoals naailes, sport, koffiemiddagen en taalles. Ook koken en eten we samen”, vertelt projectcoördinator Karima Ikan van Haagse Prachtvrouwen.

Glimlach

“Het mooiste is de glimlach van de vrouwen die hier komen en dat ze blijven terugkomen”, zegt vrijwilliger Fatima. “Op maandag ontbijten we bijvoorbeeld met z’n allen. Een Iraanse vrouw die helemaal geen vriendinnen heeft, vertelde onlangs dat ze zondagochtend al blij is omdat ze ons de volgende dag gaat zien. Wij zijn haar vrienden.” 

Kwetsbare vrouwen

Het project is een initiatief van Stichting Elevator. “In de wijk Haagse Hout is een buurthuis, maar de vrouwen voelden zich daar niet thuis. Het zijn kwetsbare vrouwen die niet snel ergens naar binnen gaan. Ze waren op zoek naar een veilige en beschermde omgeving. Nu hebben ze een eigen ruimte”, legt Karima uit.

Gemak

Fatima woont in de wijk en weet daardoor precies wat er speelt. “Sommige vrouwen hebben heel weinig waarop ze kunnen terugvallen. Ze voelen zich hier thuis omdat ze met vrouwen onder elkaar zijn. Het is fijn om te zien dat ze zich op hun gemak voelen.”

Luisterend oor

“We richten ons op alle vrouwen die het nodig hebben”, zegt Karima. “We trekken voornamelijk Arabischsprekende vrouwen aan. Bijvoorbeeld vrouwen uit Syrië die hier net wonen en moeite hebben met de Nederlandse taal of geen familie en vrienden hebben. Ook komen er vrouwen die behoefte hebben aan een luisterend oor.”

Spannend

Voor de vrouwen is het soms best spannend om te komen. “Ze hebben een duwtje in de rug nodig. Ze moeten iemand vertrouwen. Als een buurvrouw al vaker komt, dan is de drempel lager”, weet Karima. “Het is misschien raar om te zeggen maar als een Afrikaanse vrouw voor het eerst komt, kijkt ze gelijk of er nog een Afrikaanse vouw is. Het gaat om herkenning”, gaat Fatima verder.

Regels

“We hebben slechts twee regels. De eerste is dat iedereen Nederlands spreekt. De andere is dat we niet over elkaar roddelen. Vrouwen vinden het fijn om hier te komen omdat iedereen dezelfde behandeling krijgt. Niemand staat boven een ander. Iedereen is één. Dat is heel mooi om te horen.”

Nuttig

De dames moeten er niet aan denken dat de ontmoetingsplek verdwijnt. “We willen juist nog meer groeien en nog meer blije gezichten kunnen ontvangen. Misschien ook vrouwen uit andere wijken”, droomt Fatima. “Het zou ook mooi zijn als de vrouwen op andere plekken nuttig kunnen zijn, zoals in een verzorgingscentrum. Dan krijgen zij weer voldoening omdat ze andere mensen helpen.”

Het Oranje Fonds steunt het project met € 15.000,= . Dat geld is bestemd voor het ontplooien van activiteiten.

Meer informatie over Stichting Elevator.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte