‘Vluchtelingen worden vanzelf onderdeel van de RPM-familie’

‘Vluchtelingen worden vanzelf onderdeel van de RPM-familie’

“Ik heb veel in het buitenland gewoond en zelf de ervaring gehad dat ik altijd overal welkom was. Dat gevoel wil ik ook geven aan mensen die naar Nederland komen.”

Limburg, Maastricht

2018
15.000,=

“Daarnaast ben ik gewend aan een internationale omgeving en vind ik het fijn om ook in Maastricht met mensen van verschillende culturen om te gaan. Daarom zet ik me vrijwillig in voor het Refugee Project Maastricht”, vertelt student Heleen (21).

Bruggen bouwen

“We bouwen bruggen tussen nieuwkomers, studenten en inwoners van Maastricht. Iedereen is welkom”, legt coördinator Nathalie Ummels van Stichting Oecomenische Studentenekklesia Maastricht uit. “We willen mensen met elkaar verbinden. Hier kunnen ze elkaar ontmoeten en contact leggen. Er zijn al heel wat mooie vriendschappen ontstaan.” 

Verbinding

“Onze teams organiseren activiteiten waarbij het altijd draait om verbinding.” Zo geven studenten van het muziekteam vrijwillig pianoles op het asielzoekerscentrum (azc). “Het Connect Team organiseert groepsactiviteiten en events. Het kan gaan om een bezoek aan een museum, maar we leren mensen ook fietsen. Dat vind ik zoiets moois. Op het moment dat iemand kan fietsen kan hij de wereld ontdekken. Dan creëer je zelfstandigheid en doorbreek je de afhankelijke rol.” 

Plezier

“Ook hebben we twee taalteams. Bij de een draait het om Nederlands, bij de ander om Engels”, gaat Nathalie verder. “Zij organiseren onder meer een taalcafé waar mensen op een speelse manier met de taal bezig zijn. Daar komen ook weleens internationale studenten. Het is gaaf om te zien dat mensen na de eerste keer terugkomen. Ze hebben plezier terwijl ze met de taal en elkaar bezig zijn.” 

Open-minded

Heleen is de coördinator van het Nederlandse taalteam. “De vluchtelingen krijgen op het azc ook taalles, dus wij concentreren ons meer op de sociale kant van de integratie. Soms organiseren we ook dingen waarbij de Nederlandse cultuur aan bod komt. Ik vind het heel leuk om zoveel verschillende mensen te ontmoeten. Het zorgt ervoor dat je meer ‘open-minded’ bent. Als je elkaar wekelijks ziet, ontstaat er vanzelf een band.” 

Behoeftes

“We proberen altijd in te spelen op de behoeftes van vluchtelingen”, zegt Nathalie. “Zo hoorden we van het azc dat er onder de vrouwen behoefte was aan sport. Nu organiseren we zumba-lessen. Studenten passen op de kinderen terwijl de dames aan het sporten zijn.” Ook vindt de stichting samenwerking erg belangrijk. “We stemmen altijd alles af met andere organisaties die zich ook voor vluchtelingen inzetten. Het is belangrijk om te kijken hoe je elkaar kunt versterken.” 

Inspirerend

Nathalie vindt het heel leuk om te zien hoe de studenten zich inzetten. “Het is heel inspirerend om met zulke bevlogen studenten te werken. Ze gaan er echt met hart en ziel voor. En het heeft effect.” 

RPM-familie

Ook het enthousiasme van de vluchtelingen is aanstekelijk. “Ze zijn heel positief en vragen eigenlijk altijd naar meer. Vaak zien we dat jonge vluchtelingen die uiteindelijk statushouders worden, bij ons blijven hangen. Ze worden vanzelf onderdeel van de RPM-familie. En dat is precies wat we willen.”  

Tip

Nathalie heeft simpele tips voor mensen die ook een aanvraag willen indienen voor financiële steun voor een project. “Geloof in wat je doet en maak het concreet.” 

Het Oranje Fonds steunt het project drie jaar met een bedrag van € 15.000,=. 

Meer informatie over Refugee Project Maastricht
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte