placeholder

‘Terwijl we dingen doen, leren we elkaar kennen’

Met vier kinderen thuis waren de coronalockdowns voor Selma zwaar. Een kleine woning maakte het allemaal nog lastiger. Een kind volgde les in de keuken, de ander in de woonkamer. Tijd voor zichzelf? Dat had ze niet. Totdat ze door Stichting Samen Ondernemend Leren (SOL) een eigen Vangnetwerk kreeg.

‘Terwijl we dingen doen, leren we elkaar kennen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Rotterdam
Jaar:
2021
Toegekend bedrag:
30.000,=

“Net voor de zomer leerde ik via Vangnetwerken gelukkig wat andere vrouwen kennen. Voor mij was het goed om weer mensen te zien. We zaten zolang thuis. En ik had geen contact met anderen. Op een gegeven moment ben je het zat en wil je met mensen praten. Ik was heel blij dat deze groep begon”, vertelt Selma (37). 

Verbinden

Stichting Samen Ondernemend Leren (SOL) richtte in Rotterdam-Noord een negende groep op voor mensen die sociaal niet zo sterk zijn. “Wij brengen ze met elkaar in contact. Ze krijgen een netwerk door samen dingen te doen”, legt Jenny Zwijnenburg uit. Zij ontwikkelde de methode. “We zoeken naar manieren om mensen met elkaar te verbinden. Als mensen samen dingen ondernemen, voor elkaar van betekenis zijn, dan ontstaat vanzelf verbinding. Mensen die eenzaamheid ervaren helpen zo elkaar.” 

“Ik meldde me aan om sociale contacten op te bouwen. Even het huis uit en tijd voor mezelf”, gaat Selma verder. “Eerst waren we met z’n vieren. In het begin waren we voorzichtig en hielden we afstand van elkaar. We deden expres allerlei dingen buiten. Nu de coronamaatregelen zijn opgeheven, wordt de groep groter. Ik merk dat de mensen niet meer bang zijn. Iedereen leeft weer op. Gelukkig maar. Het leek wel alsof het einde van de wereld naderde.”

"Als ik bij mijn Vangnetwerk ben geweest, heb ik zin om van alles te doen."
- Selma

Klik 

“We doen allerlei leuke dingen, zoals ontbijten in een restaurant en samen wandelen. Ook hebben we een moestuin bezocht. Er is een hele creatieve dame. Van haar leren we heel veel. We breien en knutselen bijvoorbeeld samen. Terwijl we dingen doen, leren we elkaar kennen. Gelukkig heb ik een klik met de andere dames.” Op twee andere dagen gaat Selma naar Huis van de Wijk Mozaiëk, voor naailes en beweging.

Ze kan niet meer zonder haar Vangnetwerk. “Iedere week verheug ik me er weer op om te gaan. Het is gezellig. Het is fijn om met elkaar te praten. Ik zou het zeker aan anderen aanraden. Ik weet dat heel veel Marokkaanse vrouwen thuis zitten. Daar word je alleen maar depressief van. Het is beter als je twee of drie keer per week onder de mensen komt. Je hoort van alles, je leert van elkaar en je komt op plekken waar je nog nooit bent geweest. En als je thuis komt, dan heb je weer zin om van alles te doen.”

Meer weten over de mensen achter de stichting?
Lees het verhaal 'Een vangnetwerk door samen dingen te doen'.