Stichting Tandem Welzijnorganisatie, Nijmegen

Stichting Tandem Welzijnorganisatie, Nijmegen

Kwetsbare groepen en buurtbewoners werken samen aan gezond voedsel “Van Tuin tot Bord”.

Gelderland, Nijmegen

2015
42.500,= , verdeeld over twee jaar

Eten doen we allemaal, dus waarom doen we dat niet gezellig samen? Dat is het idee achter het initiatief van lokale organisaties in Nijmegen. Zij werken allen met kwetsbare groepen – mensen met een fysieke of verstandelijke beperking of een psychiatrische aandoening. In diverse buurten in Nijmegen bereiden sinds maart 2015 kwetsbare bewoners samen met buurtbewoners gezonde buurtmaaltijden. Zo vinden zij verbinding met elkaar. 

Bij “Van Tuin tot Bord” draait om meer dan alleen de maaltijd. De deelnemers mogen ook de groenten en het fruit kweken in buurtmoestuinen en moestuinbakken. Betrokken buurtbewoners helpen hen daarbij een handje. Zo ontstaan boven het zaaibed mooie contacten. 

Voordat het voedsel op tafel staat, moet het ook nog worden klaargemaakt. In kookgroepen werken de verschillende mensen opnieuw zij aan zij. Het levert uitwisseling, ontmoeting, plezier en een zinvolle dagbesteding op. En een lekkere maaltijd! Die vervolgens gezamenlijk genuttigd wordt of wordt bezorgd bij mensen die de deur niet uit kunnen. 

De organisaties zetten het initiatief professioneel op. Met één grote en meerdere kleine moestuinen, vier zelfstandige kook- en moestuingroepen en twee zelfstandig functionerende “buurtrestaurants”. Per buurt zijn er minimaal 25 mensen actief en komen 50-100 mensen regelmatig eten of krijgen eten thuisbezorgd. 

Buurtbewoners en kwetsbare burgers inspireren en vinden elkaar. Lokale organisaties bundelen hun krachten en zorgen ervoor dat iedereen die graag wil kan meedoen. Verbindingen met andere lokale partijen worden gelegd. Een echte win-win situatie.

Meer projecten

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte