placeholder

Vriendendiensten Deventer: ‘Zet de hulpvrager in zijn kracht’

Iemand die een maatje zoekt, wordt uiteindelijk zelf ook een maatje. Dat is het mooiste wat er kan gebeuren, vindt Vriendendiensten Deventer. “Als we merken dat een hulpvrager zich weer beter voelt, geven we hem of haar de kans maatje te worden van een andere hulpvrager. Daardoor krijgt iemand weer het gevoel van waarde te zijn. Zo zetten wij de hulpvrager in zijn kracht.” 

Naam van organisatie:
Vriendendiensten Deventer
Jaar van toekenning:
2024
Locatie:
Deventer
Doelgroepen:
Kwetsbare volwassenen
Toegekend bedrag:
-

De stichting organiseert allerlei diensten die zijn gericht op mensen met een psychische kwetsbaarheid. “Bij onze maatjesactiviteiten koppelen we mensen die moeite hebben om sociaal contact aan te gaan en dat wel willen, aan onze vrijwilligers. Samen doen ze dingen waar ze allebei plezier uit halen”, vertelt coördinator Linda. De maatjes gaan minimaal een jaar met elkaar om. “Dat vragen we om de koppels een kans te geven een band op te bouwen. De een wil af en toe samen wat drinken, weer een ander wil graag een dagje weg. Soms is het meer een opstapje. Dan hebben ze ons helemaal niet nodig om contact met elkaar te onderhouden. Als ze na een jaar nog willen doorgaan, moedigen we dat natuurlijk aan.” 

Ze vindt het prachtig om te zien hoe mensen uit hun schulp kruipen. “Het sociaal contact aangaan is lastig, anders klopt iemand niet bij ons aan. En dan vervolgens ontplooien ze zich en ontstaat er iets heel moois. Mensen voelen zich hierdoor sterker in hun schoenen staan. Daar word ik blij van. En iedereen geeft op een hele andere manier invulling aan het maatjescontact. Ik ken zelfs een koppel dat samen een reis wil maken naar Indonesië.”  

De kracht van herhaling 

Maar er is een tekort aan vrijwilligers. “Er staan meer dan honderd mensen op onze wachtlijst. We zouden ze het liefst allemaal vandaag nog een maatje gunnen.” Om vrijwilligers te werven, plaatst de stichting advertenties in huis-aan-huisbladen en berichten op social media. “Niet alleen op Facebook en Instagram, maar ook op LinkedIn. Daar publiceren we blogs over ons werk bijvoorbeeld. Daarnaast zijn we aanwezig op markten of vrijwilligersavonden die de gemeente organiseert. En we werken nauw samen met andere vrijwilligersorganisaties. Zo zijn we aangesloten bij het platform Deventermaatjes. Aansluiten bij een platform zou ik zeker aanraden. Dat vergroot je netwerk. Door de combinatie van al die middelen zien potentiële maatjes ons op verschillende kanalen voorbijkomen. Zichtbaar zijn en de kracht van herhaling is belangrijk.”

"Waardering uitspreken naar de vrijwilligers is heel belangrijk. Dat doen we vooral door persoonlijk contact. "
Linda

Net als waardering uitspreken naar de mensen die wel al als vrijwilliger aan de slag zijn. “Dat doen we vooral door persoonlijk contact. Even een kaartje sturen als iemand ziek is of vragen hoe het thuis gaat. We organiseren ook uitjes en informatieve avonden. Het is leuk dat ze elkaar daar ontmoeten en wij ze ook kunnen spreken.” De vrijwilligers komen onder meer door de site Maatjes Gezocht van het Oranje Fonds bij de stichting terecht. “Het Fonds betekent veel voor ons. De samenwerking is fijn. Door de steun kunnen we onze maatjesactiviteiten onder de aandacht brengen. We hebben voor onze zelfregiecentra een Appeltje van Oranje ontvangen. Dat was een hele eer.”

Op ieder potje past een deksel  

Linda doet er alles aan om mensen die eenzaam zijn te koppelen aan een maatje. “Wij geloven dat op ieder potje een deksel past. Als een hulpvrager niet binnen onze doelgroep valt, dan laten we hem niet aan zijn lot over. We kijken wat er mogelijk is, houden een open blik en gaan in gesprek. We helpen mensen dus niet van A naar B, maar van A naar Z.” 

En als mensen hun maatje hebben gevonden? “Dan horen we weleens dat ze het leuk vinden dat ze ons hebben gevonden, maar we niet meer nodig zijn. Dat is eigenlijk het mooiste dat ik kan horen. Ze hebben vertrouwen genoeg in zichzelf en elkaar om samen verder te gaan.”

Maatjes koppelen

Ben je voor jouw maatjesproject op zoek naar maatjes? Via ons platform maatjesgezocht.nl kan je nieuwe vrijwilligers voor jouw project vinden. Meld jouw project hier aan!