‘In onze tuin komen mensen aanwaaien uit de buurt’

‘In onze tuin komen mensen aanwaaien uit de buurt’

“In de tuin ontmoeten mensen met een zogenaamd rugzakje mensen zonder bagage. Ze leren heel erg veel van elkaar."

Noord-Holland, Amsterdam

2019
12.500,=

“Dat is zo leuk aan MoTuin. Er komen heel veel verschillende mensen: mensen die zin hebben om te tuinieren, anderen zijn door de dokter gestuurd, dan zijn er nog mensen die het als dagbesteding zien, er is van alles wat”, zegt Noud Verhave. Hij is een van de aanjagers van het project in het kunst- en cultuurgebouw Tugela85 in de Amsterdamse Transvaalbuurt.

Mobiele moestuin

“Jaren terug werden op verschillende plekken in de stad tuinen ontwikkeld, ook bij ons achter. We wilden iets bedenken om de tuinen met elkaar te verbinden. Dat was het begin van MoTuin: een mobiele tuin in een wagen. Het is een workshopruimte, maar dient ook als aandachtstrekker”, zegt de mede-artistiek leider van Moving Art Project dat een studio heeft in het gebouw.

Tuinkamer

De wagen is er nog steeds. “En we hebben inmiddels ook een aparte ruimte ingericht als tuinkamer en voor de groene bibliotheek. Die wordt verhuurd voor activiteiten als workshops en theaterlessen. En er komen drie keer in de week mensen bij elkaar om te tuinieren, koken, kletsen en lunchen. Het bestaat voor een deel uit een vaste groep, maar ook komen er mensen aanwaaien uit de buurt en via andere initiatieven. De tuin is er vooral om bezig te zijn en te experimenteren.”

Verbinden

In de culturele wijkonderneming vinden allerlei cultureel-maatschappelijke projecten plaats om buurtbewoners met elkaar te verbinden. “Ons beleid is duidelijk: we denken niet in hokjes. We doen activiteiten die te maken hebben met de buurt en de onderlinge kruisbestuiving bevorderen. En dat werkt heel goed. Zo komt er vaak een opa met zijn kleindochter, maar zijn er ook twintigers en dertigers. Sommigen nemen in de vakantie hun kinderen mee.”  

Keuken

De keuken in het gebouw is inmiddels aan vernieuwing toe. “Hij wordt zoveel gebruikt en is verouderd. We willen gelijk een duurzaamheidsslag maken. En we kunnen ons aanbod dan ook uitbreiden, zoals elke vrijdag samen koken en lunchen met zoveel mogelijk eigen producten. De tuin is er vooral om te experimenteren, maar het levert toch aardig wat groente en fruit op. Ook in de buurt wordt fruit verzameld. Dat wordt weer gebruikt tijdens workshops moes maken bijvoorbeeld.” 

Bloeiende plek

Noud is blij dat het project al jaren een groot succes is. “Ik hoop dat het een bloeiende plek blijft waar mensen uit de buurt zowel eenmalig als langdurig welkom zijn. Een plek waar uitwisseling plaatsvindt op allerlei verschillende vlakken. En het belangrijkste: een plek waar allerlei mensen van verschillende achtergronden met elkaar samen zijn.”

Tip

Noud heeft een tip voor andere initiatiefnemers van projecten die financiële steun willen aanvragen. “Schrijf eerst je plan, bedenk wat je wil en maak dat duidelijk. Zoek daarna uit welke vorm van financiering het beste bij je past.” 

Het Oranje Fonds steunt het project met € 12.500,= . Dat geld gaat naar de nieuwe keuken en kosten die komen kijken bij het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. 

Meer informatie over Stichting Tugela85.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte